Krizni štab FBiH : “Rano je govoriti o mjerama popuštanja, otkriveno 27 novih slučajeva”

by admin2
| 10:51
  •  
  •  
  •  
  •  

Javnosti su se danas u ime Kriznog štaba Vlade FBiH obratili član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Davor Pehar je govorio o broju testiranih u FBiH rekavši da su ukupno testirane 6.174 osobe od čega je 588 pozitivnih.

Nešto veći broj je žena 320, a 268 je muškaraca.

Najveći broj pozitivnih osoba je u Hercegovini 270 i to u HNK 202 i ZHK 68. Kada su u pitanju gradovi, najveći broj je u Čitluku 74, Mostaru 66, Sarajevu 52, Tuzla 49 i 48 u Širokom Brijegu.

U FBiH su u protekla 24 sata testirane 374 osobe i pronađeno je 27 novih slučajeva. Hospitalizirane su 63 osobe, aktivno je 526 zaraženih osoba,  a oporavljenih 38. U narednom periodu se očekuje veći broj oporavljenih. Od 24 smrtna ishoda 11 je žena i 13 muškaraca i po dobnoj struktri dvije trećine su imali preko 65 godina – kazao je Pehar.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je rekao da je kontinutitet oboljelih primjetan i da je broj zadovoljavajući.

Situacija je dosta stabilna, što ne znači da se neće pogoršati. „Narednih sedam do 10 dana ćemo vidjeti da li imamo veći broj oboljevanja, odnosno šta je ostavio period kada je penzionerima bilo dozovoljeno kretanje i u tom periodu smo primjetili da su se dosta držali preporuka te se nadamo da nećemo imati većih problema“, kazao je Čerkez. O mjerama popuštanja je još uvijek rano govoriti.

„Pratimo i region i evropske zemlje, a i direktor SZO je rekao da je jako bino da mjere popuštanja idu polagano, da se ide u skladu s mjerama rizika“, dodao je Čerkez. „Moramo se držati mjera, svaki vikend sve veći broj ljudi krše mjere, i ja pozivam ljude koji to primjete da prijave nadležnim MUP-ovima jer ne bi bilo dobro da zbog nekolicine neodgovornih mjere pooštravamo“,  rekao je Čerkez.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.