Solak: Građani ne poštuju mjere, bojim se da će sljedeće biti restriktivnije

by nedim
| 17:35

Građani ne poštuju mjere koje su tražene od njih, tako da su se ovog vikenda mogle vidjeti slike okupljanja na izletištima, što nije dobro – rekao je večeras načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak prilikom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Solak je istakao da je sjedenje u kući dosadilo svima, ali da se građani moraju ponašati u skladu s mjerama koje su donesene kako ne bi došlo do toga da one budu pooštrene te još jednom apelovao na odgovornost građana.

– Ovakav način ponašanja nije dobar – sjedenje u grupama, u izletištima…Svima je nama dosta sjedenja u kući, ali moramo se ponašati u skladu s preporukama. Bojim se da će sljedeće mjere biti znatno restriktivnije, zato molim građane da ne rade ono što su radili preko vikenda. To nije dobro za njihovo zdravlje ni za zdravlje svih nas. Sjedenja na izletištima i šetnje – to smo vidjeli danas. Policija će morati biti mnogo restriktivnija u narednom periodu ako želimo da se rješavamo problema koronavirusa”, kazao je Solak.

On je također istakao da je stanje na svih 14 graničnih prelaza poboljšano i da sve funkcioniše neometano.

Solak se osvrnuo i na situaciju s požarima, rekavši da od petka traje borba s požarima na otvorenom prostoru te da su najugroženiji bili Hercegovačko-neretvanski i Srednjebosanski kanton.

Istakao je da je riječ o namjernom paljenju požara izazvanom paljenjem korova i stare trave, kao i da je policija u Zeničko-dobojskom kantonu privela 15 osoba, kao i da na tom području više nema požara.

Podvukao je također da su požari u priličnoj mjeri obuzdani uz aktivnosti svih službi, pa i međunarodnu pomoć iz Crne Gore.

(TI)