FBiH: Usporeni rast broja oboljelih, ali opuštanja ne smije biti

by nedim
| 12:33

“Mjere socijalne distance i neprestani rad epidemiologa na terenu su doveli do toga da i dalje imamo usporeni rast broja oboljelih, što je dobro, ali to nas ne smije zavarati”, poručio je na današnjoj press konferenciji Zlatan Peršić, stručni saradnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

“Daljnji porast broja oboljelih je neminovan i samo mjere fizičke distance mogu dovesti do toga da taj rast i dalje bude usporen. Bez obzira na lijepo vrijeme, apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mjera, da se ne okupljaju – kako vani tako ni u stanovima ili kućama jer upravo je to mogućnost i način da se virus dalje širi”, naglasio je Peršić.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u protekla 24 sata, kazao je kako je u protekla 24 sata testirano je 480 osoba, te je potvrđeno je 36 novih slučajeva. Na području Federacije BiH do sada je ukupno 5800 testiranih uz ukupan potvrđen 561 slučaj. Aktivna su 503 slučaja – 36 izliječenih i 22 sa smrtnim ishodom.

“Imamo sedam novih oporavljenih pacijenata, i ukupno 36 osoba u FBiH se oporavilo do danas. Očekujemo narednih dana jos više oporavljenih osoba, jer imamo prve negativne rezultate retestiranja kod određenog broja pacijenata“, kazao je Peršić potcrtavši važnost pridržavanja propisanih mjera distance:

“Razdvojenost i fizička distanca u ovim vremenima su izraz zajedništva, ljubavi i brige prema drugima”, kazao je Peršić. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za dezinfekciju javnih prostora, Peršić je istaknuo kako je pojačana higijena javnih površina u smislu čestog pranja ulica svakako poželjna:

“To podrazumijeva i mjere dezinfekcije u umjerenom obimu u skladu sa propisima iz te oblasti. Najvažnije u tom kontekstu je ciljana dezinfekcija određenih prostora, objekata i prostorija gdje se više ljudi okuplja i takva mjera onda ima najviše smisla u sprećavanju širenja virusa”, pojasnio je Peršić.