Novi rezultati testiranja na koronavirus: U BiH 841 slučaj zaraze, Čitluk najveće žarište u FBiH

by nedim
| 8:46
  •  
  •  
  •  
  •  

Tokom noći na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je ukupno 150 uzoraka iz više gradova, a ukupno su tri bila pozitivna.

U prvoj turi testirano je 46 uzoraka, pozitivna su bila dva, po jedan iz Zavidovića i Goražda. Kasnije tokom noći testirani su i drugi uzorci, a jedan je bio pozitivan – izjavila je Feni direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

U posljednjih  48 sati na području Goražda registrovana su dva nova slučaja zaraze korona virusom. U jednom slučaju se radi o povezanosti sa klasterom preduzeća Ginex dok je drugi slučaj za sada u fazi provjere izvora zaraze. Ono što je važno jeste podatak da se u Goraždu bilježi i prvi slučaj oporavka od korona virusa. Riječ je o sekretarici u preduzeću Ginex koja je nakon dva uzastopna retestiranja bila negativna. Također prvooboljela u Goraždu, direktorica preduzeća Ginex, bila je negativna nakon prvog retestiranja. Ukoliko se nakon 48 sati ponovi isti rezultat, bio bi to drugi slučaj oporavka u gradu na Drini.

16 novooboljelih u HNK

Tokom sinoćnjih sati u SKB Mostar na COVID-19 testirano je 40 uzoraka, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivnih je 16: iz Čitluka 15 i Jablanice 1, priopćeno je to iz Štaba civilne zaštite HNK.

Podsjećamo, u poslijepodnevnim i večernjim satima, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano je  35 uzoraka, od kojih je 1 pozitivan iz Hercegovačko-neretvanskog kantona – Čitluk. Najviše slučajeva zaraze koronavirusom u HNK zabilježeno je u Čitluku i Mostaru.

Još dvije osobe iz Bihaća i jedna iz Cazina pozitivne na koronavirus

Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona saopštio je jutros da su još dvije osobe iz Bihaća i jedna iz Cazina pozitivne na koronavirus.

“Prvo smo dobili rezultate testova na koronavirus za 42 uzorka poslana prija dva dana i potvrđeno je da su pozitivne dvije osobe iz Bihaća. Također, jutros su stigli i rezultati testiranja 33 brisa poslana jučer. U ovoj seriji testiranja u referentnoj laboratoriji u Sarajevu, pozitivan je bio nalaz jedne osobe iz Cazina”,  rekla je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

Trenutno u Unsko-sanskom kantonu je 37 oboljelih građana, a dva pacijenta iz Bihaća su izliječena. U ovom dijelu BiH, pet smrtnih slučajeva povezuje se sa bolešću COVID-19.

Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudin Havić istakao je kako je u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti trenutno hospitalizirano šest pacijenata, te da je njihovo stanje stabilno.

U RS 17 novih slučajeva

U Republici Srpskoj utvrđeno je 17 novih slučajeva virusa korona, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Šeranić je dodao da je u posljednja 24 sata ukupno testirano 416 osoba.

Deset osoba je iz Banjaluke, tri iz Laktaša, dvije iz Mrkonjić Grada, te po jedna iz Prnjavora i Istočne Ilidže.

Radi se o deset muškaraca i sedam žena.Ministar Šeranić je dodao da je među pozitivnim osobama i jedan ljekar. 

U BiH trenutno imamo evidentiran 841 slučaj zaraze korona virusom.

Najviše je zaraženih u gradovima: Banja Luka – 229, Čitluk – 68, Tuzla – 45, Mostar – 45, Sarajevo – 30, Laktaši – 30, Konjic – 28, Široki Brijeg – 27, Bihać – 20, Cazin – 19…

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.