Pehar: Ulazimo u fazu u kojoj je svaki kontakt opasan

by admin2
| 10:28
  •  
  •  
  •  
  •  

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je na današnjoj konferenciji za medije predstavnika institucija vlasti iz oblasti zdravstva da je do današnjeg dana u FBiH testirano 4.038 osoba, od kojih je za 439 osoba pozitivno na COVID-19.

– Od tog broja, imamo nešto više žena nego muškaraca. Pedeset i pet posto pozitivnih slučajeva su žene. U proteklih 24 sata testirano je 267 osoba, a među njima je pronađeno 23 nova potvrđena slučaja – kazao je Pehar.

Pehar je kazao da je u FBiH hospitalizirano 59 pacijenata koji su pozitivni na COVID-19, a pet njih je u težem stanju i priključeni su na respiratore. Do sada je zabilježen 21 smrtni slučaj, a 13 preminulih pacijenata je u dobnoj skupini preko 65 godina.

Govoreći o mogućnosti penzionerima da do petka mogu izaći i podići svoje penzije, zamolio je penzionere da u ovih nekoliko dana ne šetaju slobodno jer, kako je kazao, ulazimo u fazu epidemije kada je značajno povećana opasnost od svakog kontakta.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je kazao da se borba sa koronavirusom nastavlja, te da je taj virus promijenio cijeli svijet.

– Kod jednog broja ljudi imamo izuzetno blage simptome i to je veći broj ljudi. Imamo ljude koji imaju asimptomatske probleme i moram naglasiti da imamo, nažalost, i osobe koje imaju jako teške probleme. Teška stanja mogu jako brzo da se iskompliciraju, nekada u roku dana, a nekada u roku od nekoliko sati i svi moramo biti svjesni da se radi o jednom vrlo ozbiljnom problemu, da se ovdje ne radi o nekoj bolesti koja je tek tako došla i da je ne potcjenjujemo imajući u vidu brojeve jer mogu brojevi jako da nas zavaraju. Problem koji imamo prevazilazi te brojeve, to nije blaga bolest, to nije bolest koja će tek tako proći. Moramo biti spremni da duži period borbe protiv koronavirusa – izjavio je Čerkez.

Dodao je da je zdravlje stanovništva ugroženo i zbog drugih stvari, poput fizičke neaktivnosti, te da je potrebno da svi zajedno ulože značajne napore da se zaštite životi ljudi.

– Nije vrijeme za politiziranje, nije vrijeme ni za pozicioniranje. Vrijeme je da se dopusti struci da radi odgovorno svoj posao i garantiram svim građanima da mogu vjerovati struci koja treba raditi svoj posao – poručio je Čerkez.

Naglasio je da je ovo vrlo ozbiljno vrijeme, te da ćemo u periodu pred nama imati značajan porast zaraženih i preminulih osoba.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je izjavio da sve veći broj potvrđenih slučajeva, a naročito teških slučajeva, govori u prilog tome da imamo transmisiju zajednice, odnosno da je virus prisutan i cirkulira među stanovništvom.

– Situacija se, kao što vidite iz podataka, svakodnevno mijenja. Od početka marta, kada smo krenuli sa testiranjem i izoliranjem prvih uvezenih slučajeva i praćenjem njihovih kontakata, do sadašnje situacije, kada imamo sve veći broj identificiranih slučajeva izvan postojećih lanaca transmisije, govori o jednom ubrzanom širenju – kazao je Musa.

Strategija se tome i prilagođava, a broj testiranih osoba raste, te je Musa napomenuo da, osim testova koje sada koriste, imaju cilj raditi i serološke testove, koji će dati dodatnu sliku.

(TI/Faktor)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.