Peticija: Nenormalno je zabraniti da djeca, propisno zaštićena, izlaze s roditeljima ispred zgrade

by nedim
| 19:26
  •  
  •  
  •  
  •  

Naredba Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina stupila je na snagu prije nepune dvije sedmice. Trinaest dana djeca nisu izašla vani, a na društvenim mrežama se vode polemike oko toga trebaju li.

Neformalna grupa građana pokrenula je jučer peticiju kojom žele izmjene naredbe o zabrani kretanja. Do sada je prikupljeno više od 4.000 potpisa, a njeni inicijatori ističu kako je naredba FUCŽ-a neopravdana, neproporcionalna i diskriminatorna.

– Nenormalno je, nepraktično i nehumano zabraniti da djeca, propisno zaštićena, izlaze s roditeljima ispred zgrade ili da se ne smiju voziti privatnim autom. Slobodno “opalite” s neslaganjima, ja se iskreno nadam da će popustiti s ovako rigoroznim mjerama poslije 31, navela je majka 10-godišnjaka iz Tuzle Erna Murić na popularnom Facebook forumu.

Bura reakcija

Objava je izazvala buru reakcija – različitih, naravno. Mišljenja su podijeljena. Dok su neki od roditelja za to da se djeci omogući izlazak, drugi smatraju da je izolacija pametnije rješenje.

– Koliko je učinkovtia i ispravna ova odluka? Iz određenih mjera opreza je razumljiva. Ali, trebamo biti svjesni da smo u situaciji koja neće proći za nekoliko dana. Na duže staze izolacija djece u vlastitim domovima bez mogućnosti izlaska je neprihvaltjiva. Može dovesti do negativnih posljedica kada su u pitanju ponašanja i emocije, navodi psihologinja iz Asocijacije XY Renata Krstanović.

Dok iz mnogih udruženja i savjetovališta upozoravaju na povećan broj poziva koji se tiču narušene emocionalne stabilnosti i funkcionalnisti odraslih, psihologinja Krstanović kaže da djeca nemaju te probleme i da nisu depresivna.

– Škola, učenje i druženje i dalje prisutno online putem. Ipak, provesti vrijeme vani, na svježem zraku uz sve mjere opreza i predostrožnosti bi trebalo biti omogućeno bar u za to određenim satima, smtra Krstanović.

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Oslobođenje je naveo da mladi doprinose širenju virusa.

– Podsjećam da smo, nakon zabrane obavljanja nastave, bili u situaciji da smo imali pune kafiće i grad mladih ljudi koji se kretao i nijedna preporuka nije bila prihvaćena na način na koji smo očekivali, kazao je Čerkez, naglašavajući kako su nadležni svjesni brige roditelja.

O tome da li su prava djece ugrožena naredbom koja u potpunosti zabranjuje kretanje iz Ureda ombudsmena kažu da je cilj zabrane legitiman.

Legitiman cilj

– U vezi postavljenih restrikcija koje se odnose na kretanja lica koja nemaju navršenih 18 godina iste imaju svoj legitiman cilj, a to sprečavanje širenja epidemije i čuvanja zdravlja stanovništva. Ipak, iste trebaju biti kontinuirano razmatrane i po mogućnosti ublažavane u cilju zaštite psihofizičkog zdravlja djece i njihovog razvoja. Onog momenta kada za iste ne bude postojala potreba ili se njihova svrha bude mogla ostvariti na bilo koji drugi način one trebaju biti ukinute, kazao je Edin Ibrahimefendić, stručni savjetnik u Uredu Ombudsmena za ljudska prava BiH.

I Čerkez je potvrdio da će ovo pitanje biti redovno razmatrano.

– Redovno razmatramo ovo pitanje i gledamo kako da pridonesemo smanjenju te mjere, ali u isto vrijeme moramo znati da nam je svima ugroženo osnovno ljudsko pravo – pravo na zdravlje, a na to pravo imaju svi stanovnici. Sutra ćemo opet razmatrati stanje i analizirati sve što budemo donosili, rekao je Čerkez.

Krizna situacija izazvana pojavom pandemije koronavirusa kod nekih osoba značajno je narušila emocionalnu stabilnost i funkcionalnost. No, ostaje pitanje da li će i djeca, ako ovo potraje, osjetiti posljedice?

(TI/Oslobođenje.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.