Koliki je profit: Naftaši u BiH benzin plaćaju 1,55 KM, a dizel 1,60 KM

by nedim
| 8:23
  •  
  •  
  •  
  •  

Ovih dana nabavna cijena benzina 95, sa svim obavezama državi, ukupno iznosi 1,55 KM po litru, a dizela 1,60 KM, a sve ostalo do onog iznosa koji plaćaju vlasnici automobila je marža benzinskih pumpi.

To proizlazi iz podataka koje su nam, na naš upit, juče ustupili iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Istovremeno, “Nezavisne” su i juče utvrdile da na dobrom dijelu benzinskih pumpi u BiH gorivo košta daleko više od dvije marke.

Kako je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz UIO BiH, cijena po litru uvezenog benzina 95 u BiH ovih dana se kreće oko 0,57 KM.

“Na takvu ulaznu cijenu obračunavaju se sljedeće uvozne dažbine: akciza 0,35 KM, putarina 0,15 KM, putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,23 KM”, rekli su za “Nezavisne novine” iz UIO BiH.

Kako su dodali, to znači da nabavna cijena i sve obaveze državi ukupno iznose 1,55 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža benzinskih pumpi.

Situacija je slična i kada je riječ o dizelu. Cijena po litru uvezenog dizela u BiH ovih dana se kreće oko 0,66 KM. Na takvu cijenu obračunava se takođe nekoliko dažbina: akciza 0,30 KM, putarina 0,15 KM, putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,24 KM.

“To znači da nabavna cijena i sve obaveze državi iznose ukupno 1,60 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža benzinskih pumpi”, rekli su nam iz UIO BiH.

U praksi to znači da, ako neko dizel nabavi ovih dana, a potom ga prodaje za dvije marke, po svakom litru uzima 0,40 KM.

Podsjetimo, pumpaši se, tradicionalno, pravdaju da oni zapravo imaju zalihe, pa čekaju da ih prodaju, dok naš odlično upućen sagovornik ističe da takva opravdanja uglavnom padaju u vodu.

“Većina benzinskih pumpi uglavnom kao zalihe imaju ono što im je pod zemljom, odnosno u rezervoarima ispod prodajnih mjesta i to potroše za dva-tri dana”, kaže sagovornik “Nezavisnih novina”.

Borci za zaštitu potrošača ne kriju iznenađenje kada smo im rekli koje su nabavne cijene goriva sa uračunatim dažbinama.

“Ako je zaista tako, prevelika je ta zarada naftaša. To je strašno velika marža”, rekao je za “Nezavisne novine” Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara.

Istovremeno, na pomolu je pojeftinjenje goriva u FBiH, svjedoče iz federalnog resornog ministarstva.

“Federalno ministarstvo trgovine primilo je juče do 12 sati više od 200 obavijesti o promjeni cijena naftnih derivata i sve obavijesti se odnose na sniženje cijena za 0,05-0,15 KM po litru”, potvrđeno je iz tog ministarstva.

Ovim će se, kako su dodali, konkretizovati viši stepen odgovornosti distributera u pogledu formiranja cijena čija bi visina realno trebalo da bude ispod dvije KM po litru derivata.

Podsjetimo, “Nezavisne” su juče, citirajući naše izvore, te pozivajući se na podatke sa pumpi iz BiH i Hrvatske, objavile da je gorivo na dijelu naših prodajnih mjesta skuplje nego u susjednoj zemlji, dok iz Naftnog komiteta u BiH kažu da su, na osnovu podataka kojim raspolažu, cijene goriva u Hrvatskoj ipak više nego u BiH.

“Konkretno, juče je prosječna cijena dizela u Hrvatskoj bila za oko osam odsto viša nego u BiH, dok je cijena benzina viša za oko tri odsto”, naveli su iz Naftnog komiteta u BiH, dodajući da je prosječna cijena benzina 95 u BiH 1,99 KM, a dizela 1,97 KM.

(TI/NN)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.