U Srebreniku ne čekaju na druge: U rekordnom roku izradili tunele za dezinfekciju

by nedim
| 14:34
  •  
  •  
  •  
  •  

Od ideje do realizacije izrade tunela za dezinfekciju, udruženim snagama gradskih organa i privednika iz Srebrenika trebalo je samo sedam sati.

To je danas potvrdio, Nihad Omerović gradonačelnik Grada Srebrenik i komandant štaba Civilne zaštite Srebrenik.

– Riječ je o domaćoj pameti koja je realizovala projekat i napravila proizvod namijenjen dezinfekciji odjeće građana koji su primorani određeno vrijeme boraviti napolju i izlagati se opasnosti. Tunel funkcionira na principu senzora, a nije štetan za zdravlje – istakao je Omerović.

Danas je tunel za dezinfekciju pušten u probni rad, koji će biti stavljen na raspolaganje JZU Dom zdravlja Srebrenik. Tunel će omogućiti djelotvornu dezinfekciju svih lica koja budu u potrebi pristupiti ovoj instituciji.

Planirana je izrada i instaliranje ovih tunela i na najbitnijim i najfrekventnijim pozicijama u gradu, čime će se u Srebreniku omogućiti  dezinfekcija mnogo većeg broja građana.

U Srebreniku su uspjeli obezbijediti i odgovorajuće certificirano sredstvo za ovaj vid dezinfekcije koje će do večernjih sati biti dopremljeno u Gradski štab civilne zaštite.

Projekat je realizovan uz pomoć firmi Herceg d.o.o. i Systemic d.o.o. i Udruženju privrednika Srebrenik čiji su članovi finansijski potpomogli realizaciju ovog projekta.

Ranije smo pisali kako su u Srebreniku za samo tri dana, također zajedničkim snagama privrednika i lokalne zajednice, zapuštene “barake” pretvorili u objekte za trijažu i izolaciju.

To je uz ovaj današnji, još jedan primjer kako lokalna vlast u kriznim situacijama, umjesto držanja pridika drugim i predlaganja mjera za koje nemaju nadležnost, može zasukati rukave i konkrentnima projektima pomoći svojim sugrađanima.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.