Četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u FBiH, 32.000 osoba pod zdravstvenim nadzorom

by nedim
| 16:46
  •  
  •  
  •  
  •  

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH izvijestio je da su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u FBiH, dvoje je iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka.

“Broj testiranih u odnosu na posljednji izvještaj od 10 sati jutro je da suod 8 uzetih uzoraka, 4 osobe pozitivne na Covid 19, dvoje je iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka, rekao je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH na pred konferenciji Kriznog štaba Vlade FBiH u Sarajevu.

“Do danas je u FBiH testirano 525 osoba,a koronavirus potvrđen je kod 66 pacijentaa HNK 27, ZHK – 10, KS- 9, ZDK8, USK 6 BPK-4 , Posavski-1 SBK-1 Tuzlanski kanton i Kanton Livno nemaju pozitivnih slučajeva, rekao je Pehar.

Dodao je kako su tri potvrđena smrtna ishoda , jedan u Bihaću, jedan u Konjicu i jedan u Sarajevu.

“Preko 32 000 osoba jepod zdravstvenim nadzorom i očekujemo povećavanje tog broja”, rekao je Pehar.


Još jednom je pozvao sugrađane na odgovorno ponašanje i striktno poštivanje mjera samoizolacije.

Načelnik FŠCZ Fahrudin Solak rekao je kako je ovaj štab donio nekoliko naredbi:

Donijeli smo odgovarajuće naredbe, prije svega za lica koja očekujemo letom iz Rima, za koje je organiziran čarter let. Svi nadležni koji preuzimaju putnike dobili su striktne naredbe i oni idu ukarantin. Federalni Zavod za javno zdravstvo i druga zdravstvena tijala poduzeće aktivnosti iz svoje nadležnosti, rekao je Solak.

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović poručila je da je snabdijevanje lijekovima ista kao i prije pojave koronavirusa.

Naglasila je da je Zavod prije pojave poduzeo određene mjere, kontaktirao sve svoje dobavljače i zatražio nabavku određenih zaliha lijekova.

– Opskrba lijekova iz nadležnosti Fonda solidarnosti FBiH ide kontinuirano i ista je kao i prije pojave koronavirusa u BiH – naglasila je Martinović na konferenciji za medije.

Kazala je da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja u kontaktu sa pacijentima koji su na liječenju u klinikama van države.

– Njihovo liječenje se odvija po protokolima tih klinika – rekla je Martinović.

Pozvala je građane da budu solidarni, odgovorni i smireni.

(TI/BHRT)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.