Asocijacija infektologa BiH izdala preporuke za liječenje bolesnika zaraženih koronavirusom

by nedim
| 14:54
  •  
  •  
  •  
  •  

Asocijacija infektologa Bosne i Hercegovine izdala je preporuke za liječenje odraslih bolesnika zaraženih novim koronavirusom.

Nakon višesedmičnih konsultacija sa kolegama iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, te analizom dostupne literature i studija koje su jos uvijek oskudne, ljekari Klinike za infektivne bolesti KCUS su napravili Preporuke za liječenje odraslih bolesnika s novim koronavirusom SARS-COV-2.

– Ubjedljivo najveće zasluge pripadaju Mr.sci.dr Melihi Hadžović Čengić, uz saradnju i konsultaciju sa Doc.dr Rusmir Baljić. Ovaj Protokol nije namjenjen samo ljekarima Infektolozima, koji bi prema svim dosadašnjim iskustvima trebali da tretiraju 10-20% oboljelih. Namijenjen je i ljekarima primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, jer 80% oboljelih ima kliničku sliku koja ne zahtjeva hospitalizaciju u ustanovi tercijarne zdravstvene zaštite. Protokol je prva verzija, i podložan je izmjenama i dopunama, a sve prema relevantnim pokazateljima uspjeha terapije – istakli su iz ove Asocijacije.

Preporuke uključuju tretmane na osnovu kliničke slike pacijenta, od lakše do one teže.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 28. februara ove godine objavila dokument koji objedinjuje smjernice i naučne dokaze proizašle iz liječenja prethodnih epidemija od HCoV-a. Ovaj dokument govori o mjerama za prepoznavanje i razvrstavanje pacijenata preme kliničkoj slici, naročito tretman pacijenata oboljelih od Covida-19 s teškom akutnom respiratornom bolešću.

Preporuke WHO-a koncipirane su prema rapoloživim i dostupnim lijekovima u BiH, odnosno date su upute za potraživanje lijeka koji je u eksperimentalnoj fazi.

Stoga prije odluke o započinjanju terapije, iz Asocijacije infektologa BiH naglašavaju da je potrebno slijediti kategorizaciju pacijenata na osnovu sljedeće kliničke slike:

1. Asiptomatska ili oligosimptomatska forma kao lakša klinička forma kod osoba mlađe životne dobi bez komorbiditeta.

Tretman: isključivo simptomatski (hidracija neutralnim otopinama sobne temperature, rehidracijske tekućine, paracetamol, C vitamin 2 grama, 0,9 posto rastvor NaCl u obje nosnice radi smanjenja replikacije virusa u nazofarinksu ili eventualno rastvori betadina koji imaju odobrenje za kontakt sa sluznicama)

2. Blaža klinička forma bez evidentnog ili incipijentnog supstrata na plućima okarakterisana kao srednje teška klinička forma bez respiratorne insuficijencije i potrebe za kiseoničkom podrškom kod bolesnika starije životne dobi i osoba s komorbiditetima (hipertenzija, dijabetes, imunološka stanja koja zahtijevaju imunosupresivnu terapiju, onkološke bolesti i dr.)

Tretman: uz navedenu simptomatsku terapiju (hidracija, rehidracija tekućine, paracetamol, C vitamin 2-4 grama, 0,9 posto rastvor NaCl u obje nosnice radi smanjenja replikacije virusa u nazofarinksu ili eventualno rastvori betadina koji imaju odobrenje za kontakt sa sluznicama) započeti i Lopinavir/ritonavir 2×2 tablete (200/50 mg) 14 dana.

3. Bolesnici s težim kliničkim simptomima uz radiološku potvrdu infiltrativnih promjena na plućima koji zahtijevaju kiseoničku podršku okarakterisani kao teška klinička forma sa ili bez komorbiditeta.

Tretman: uz navedenu simptomatsku terapiju, započeti i Lopinavir/ritonavir 2×2 tablete (200/50 mg) 14 dana, u Hlorokin fosfat 1×1.000 mg (600 mg baze) kroz pet dana – Oprez radi kardiotoksičnosti.

Podsjećamo, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazao je da hlorokin ima jak potencijal da se koristi kao preventivna mjera protiv koronavirusa, sve dok vakcina ne bude dostupna.

Svojom strukturom hlorokin ima jedinstvenu sposobnost ulaska u ćelije i prelaska endosomske membrane te sprečavanja zakiseljavanja apsorbiranjem velike količine vodika. Nakon što pređe membranu i uđe u organelu, organela je spriječena da dosegne niži pH. Kada se to desi, hlorokin onemogućava hidrolizu potrebnu da se koronavirusi repliciraju.

Prema južnokorejskim i kineskim smjernicama, hlorokin je učinkovit tretman za Covid-19.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.