FBiH: U dva kantona nastava obustavljena, u jednom će se održavati on-line!

by nedim
| 7:56
  •  
  •  
  •  
  •  

Slijedom preporuki koje je izdao Krizni štab FBiH , a u cilju prevencije pojave oboljelih od korona virusa,od danas je obustavljena nastava u Tuzlanskom i Zeničko -dobojskom kantonu, U Kantonu Sarajevo nastava će se odvijati onlajn. Nastava obustavljena i u Distriktu Brčko.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva jučer je izdao novu Naredbu prema kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva.

U njoj se, između ostalog nalaže “kantonalnim kriznim štabovima da u skladu sa procjenom epidemiološke situacije na području kantona, donesu naredbe o obustavi nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama u trajanju od 15 dana, te da o donesenoj naredbi odmah izvijeste Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Na osnovu preporuka Kriznog štaba Federacije BiH, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona donijelo je odluku da od danas u naredne dvije sedmice neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, te na visokoškolskim ustanovama na području Tuzlanskog kantona.

Također, preporuka Kantonalnog ministarstva jeste da predškolske ustanove koje djeluju na Tuzlanskom kantonu roditeljima i starateljima svojih polaznika predlože da, ukoliko je to moguće, djecu u naredne dvije sedmice ne dovode u obdaništa.


Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona također je odlučio da obustave nastavu do daljnjeg u osnovnim i srednjim školama te na Univerzitetu u Zenici.
Predsjednik Štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić kažwe da odluku o bustavi nastave nisu htjeli ograničavati na 15 dana, jer ne vjeruju da se može stanje poboljšati ili pogoršati u tih 15 dana.

Što se tiče Kantona Sarajevo, od danas se, prema sinoćnjoj odluci Vlade KS, u narednih 15 dana redovna nastava će biti zamijenjena onlajn, zbog korona virusa. .

Ministar obrazovanja u Kantonu Sarajevo Anis Krivić pojasnio je da će se u skladu sa donesenom odlukom nastava u osnovnim i srednjim školama od sutra do 25. marta održavati onlajn. Formirani su stručni timovi, koji će izdati preporuke svim školama o radu. Nastava će se tretirati kao redovna i neće biti nadoknade časova.

Produženi boravak u osnovnim školama će nastaviti da se odvija, ali uz pojačane higijenske mjere, a sve vannastavne aktivnosti se obustavljaju.

Dogradonačelnik Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine Anto Domić je izjavio da je Vlada Distrikta donijela Odluku o proglašenju ugroženosti od epidemije u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te na osnovu praćenja situacije u drugim dijelovima BiH i zemljama u okruženju.

-Odjeljenju za obrazovanje je naloženo da , 12. marta, obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama. Ova mjera će trajati dok postoji opasnost zaraze od koronavirusa, a svakih sedam dana će se vršiti procjena stanja na terenu – izjavio je Domić.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.