Obmane: Ruski “umjetnici” koji šetaju Banja Lukom kreirali demonstracije na Krimu!

by admin
| 20:14

Donski kozaci, koji su u Banjoj Luci, aktivno su učestvovali u pripremama demonstracija na Krimu neposredno prije izbijanja rata u Ukrajini, javlja Federalna televizija.

Kozake je predvodio Nikolaj Đakonov koji je, također, stigao u Banju Luku. Kozaci su u Ukrajini koristili iste uniforme koje su nosili i jučer u Banjoj Luci, navodi FTV.

U međuvremenu, pomoćnica ministra za kulturu RS-a Irena Soldat-Vujanović izjavila je da je u Banju Luku stiglo više od 100 umjetnika iz Ruske Federacije, zbog učestvovanja na manifestaciji koja se održava povodom obilježavanja godišnjice Prvog svjetskog rata.

Vujanović je precizirala da su aktivnosti u vezi sa ovim programom dogovorene još u februaru, međutim, nije znala zašto ruski umjetnici, odnosno Donski kozaci nisu znali datum svog nastupa.

Također, u Ministarstvu prosvjete ne znaju ni kada su i koliko je tačno ruskih umjetnika doputovalo u Banju Luku.

Al Jazeera Balkans je objavila da je ruski Kozak Nikolaj Đakonov, koji se jučer pojavio u Banjoj Luci, pripada grupi ”Velika vojska Dona”. Ta grupa nalazi se na crnoj listi Evropske unije.

“Velika vojska Dona” osnovala je ‘Kozačku nacionalnu gardu’, koja je učestvovala u borbi protiv ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini”, stoji u Službenom listu Evropske unije.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.