Bosna i Hercegovina: Počinje drugi talas anketiranja domaćinstava

by nedim
| 7:29
  •  
  •  
  •  
  •  

Od danas do 9. marta u BiH će biti sprovođen drugi talas anketiranja domaćinstava s ciljem izrade glavnog okvira uzorka.

Anketiranje će sprovoditi Agencija za statistiku BiH, Zavod za statistiku Republike Srpske i Federalni zavod za statistiku.

Ova aktivnost traje tri godine, sprovodi se u 12 talasa, odnosno kvartala, a realizuje se kroz projekat “Podrška statističkom sistemu BiH za pripremu glavnog okvira za uzorak”.

Izrada glavnog okvira uzorka je od izuzetnog značaja za statističke institucije jer služi kao osnova za anketna istraživanja kao što su anketa o radnoj snazi, potrošnji domaćinstava.

Upitnik sadrži 13 pitanja, i to o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja, o statusu objekta, broju članova domaćinstva, starosnoj strukturi, obrazovnim karakteristikama.

Umjesto upitnika na papiru, ovlašteni anketari koristiće laptope sa instaliranom aplikacijom, pomoću koje će unositi podatke i dostavljati statističkim institucijama na dnevnoj bazi.

Prikupljeni podaci o domaćinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe, u skladu sa Zakonima koji reguliđu ovu oblast u BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.