Dvije su iz Tuzlanskog kantona: Ovo su top 10 brzorastućih kompanija u BiH

by nedim
| 16:59
  •  
  •  
  •  
  •  

Amerikanci su u poslovanju odavno izmislili Think big, a to bi značilo da poduzetnici trebaju razmišljati veliko, odnosno razmišljati o tome kako će biti prisutni na velikom tržištu, jer svijet je danas globalno selo.

Bez kontinuiranog rasta i progresa, riječi kao što su poboljšanje, dostignuće i uspjeh nemaju nikakvo značenje, ali jasno je da uspjeh dolazi nakon dugog i zahtjevnog puta. Ipak, za poslovnu klimu u svakoj zemlji brzorastuće kompanije su od velikog značaja budući da njihov uspjeh često nadilazi očekivanja. Također, poslovni procesi ovih kompanija mogu poslužiti kao primjer poslovnoj zajednici i donosiocima odluka na svim nivoima.

Ovakve kompanije mijenjaju sliku svijeta, one su inventivne i jačaju ekonomiju, a odgovore na neka od najčešćih i najkompleksnijih pitanja i dilema u poduzetništvu danas je moguće pronaći upravo u brzorastućim kompanijama, istinskim poslovnim zvijezdama koje imaju veliki značaj i za bosanskohercegovačko tržište.

Kako bi otkrili ključne faktore u našoj zemlji, Poslovne novine su prije tri godine pokrenule projekt pod nazivom “Brzorastuće kompanije”, a u okviru projekta, koji je prvi ove vrste i obima u Bosni i Hercegovini, istraženi su razlozi uspjeha ovih kompanija, koje su, u saradnji sa LRC BIS-om, rangirane prema različitim parametrima rasta.

Parametri koji su primjenjivani u skladu su sa onima koji se koriste u Evropi i svijetu, a prilagođeni su specifičnostima tržišta BiH i regiona. Također, u metodologiju je uključena i LRC BIS bonitetna ocjena kompanija, čime su kriteriji praktično pooštreni. Pored toga, korištena je i složena godišnja stopa rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR).


Pokazatelji o važnosti brzorastućih kompanija za BiH poprilično su jasni, a analitika je pokazala da su ove kompanije kontinuirano generirale nova radna mjesta te su tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada i konkurentnost općenito. Osim što su zabilježile rast prihoda i profita, brzorastuće kompanije su lako prevazišle lokalnu sredinu i poslovale su na regionalnim, evropskim i svjetskim tržištima.

Nadležnim entitetskim agencijama prošle godine predato je više od 33.000 završnih računa koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja kompanija, a od tog broja njih 1.320 izdvojile su se od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle, što predstavlja uvećanje od 8,6% u odnosu na godinu ranije kada je na listi bilo 1.216 kompanija.

Ukupni prihod koji su ostvarile sve rangirane brzorastuće kompanije u BiH, prema posljednjim finansijskim izvještajima, u 2018. iznosio je 13 mlrd KM ili 27,2% više nego prethodne godine. Ove kompanije realizirale su 2,4 mlrd KM izvoza, što je povećanje od 26,4% u odnosu na 2017., a one učestvuju u, više nego značajnom procentu, u ukupno angažiranoj radnoj snazi bh. ekonomije. U 2018. godini kompanije koje su identificirane kao brzorastuće zapošljavale su 80.982 osobe, te su u odnosu na godinu ranije povećale broj zaposlenika za 13,9%.

Top 10 brzorastućih kompanija u BiH dolazi iz devet različitih sredina, a na liderskoj poziciji je sarajevski Demus sa 7.243% CAGR. Ova kompanija obavlja djelatnost savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, a u istoj branši djeluje i druga najbrže rastuća firma Compass Trade Visoko sa 5.797% CAGR.

Cerex Prnjavor registriran je u djelatnosti trgovina na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom, a ostvario je 4.956% CAGR. I djelatnost trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo ima svog predstavnika među 10 najboljih, a to je banjalučki Aqualab Plus, dok naredne dvije kompanije dolaze iz Živinica. To su Balu, sespecijalizovana trgovina na veliko – 2.801% CAGR i Sućo, proizvodnja karoserija za motorna vozila, proizvodnja prikolica i poluprikolica – 2.481% CAGR.

Sancta Domenica Posušje ostvarila je 2.350% CAGR, a registrirana je u djelatnosti trgovina na veliko električnim aparatima za domaćinstvo. Preventiv iz Mostara, djelatnost agenata i posrednika osiguranja, nalazi se na osmom mjestu sa 2.072% CAGR, a ovu listu zatvaraju EH-Solutions Prijedor, proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova, sa 1.744% CAGR i Abi BS Kakanj, cestovni prevoz robe, sa 1.717% CAGR.

Rezultati koje u svom poslovanju ostvaruju brzorastuće kompanije potvrda su njihovog značaja za razvoj domaće ekonomije i indikator da bi im se trebala posvetiti posebna pažnja, kako u pogledu stvaranja pogodnog poslovnog okruženja, tako i kroz strateške programe podrške njihovom uspostavljanju i održivosti.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.