Ministarstvo civilnih poslova BiH: Preporuke koje se tiču korona virusa

by admin2
| 15:45
  •  
  •  
  •  
  •  

U vezi s pojavom novog korona virusa, članovi Povjerenstva za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH su u svakodnevnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom čije preporuke blagovremeno dijele sa svim nivoima zdravstvenih vlasti u BiH.

Sa prvog sastanka IHR Odbora za hitne slučajeve koji je održan juče Povjerenstvo za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH je upoznato o slijedećim informacijama:

Dana 23. januara, zastupnici Ministarstva zdravlja Narodne Republike Kine, Japana, Tajlanda i Republike Koreje ažurirali su svoje podatke na temelju kojih je vidljivo da je do trenutka ovog obraćanja potvrđeno 557 slučajeva.

Broj umrlih u trenutno potvrđenim slučajevima je 4% (17 od 557). Od potvrđenih, 25% slučajeva se vode sa teškim simptomima. Izvor prenosa je još uvijek nepoznat (najvjerovatnije rezervoar su životinje) i opseg prenošenja s čovjeka na čovjeka još uvijek nije u potpunosti jasan.

Odbor za hitne slučajeve SZO smatra da je još uvijek prerano za proglašavanje javno-zdravstvenog događaja od međunarodnog značaja, s obzirom na njegovu restriktivnu i binarnu prirodu.


S ciljem jačanja mjera suzbijanja i ublažavanja posljedica epidemije, Svjetska zdravstvena organizacija je počela s aktivnostima multidisciplinarne misije koja uključuje prisustvo međunarodnih i lokalnih eksperta. Svjetska zdravstvena organizacija će pružati svu potrebnu tehničku i operativnu podršku s ciljem reakcije na epidemiju, uključujući svoju široku mrežu partnera i partnerskih institucija, kako bi implementirali sveobuhvatnu strategiju komunikacije o riziku i omogućili unapređenje istraživanja i naučnih dostignuća u vezi novog korona virusa.

“Očekuje se da se daljnji međunarodni ‘izvoz’ slučajeva može pojaviti u bilo kojoj zemlji. Stoga bi se sve zemlje trebale pripremiti za sprečavanje, uključujući aktivni nadzor, rano otkrivanje, izolaciju i upravljanje slučajevima, praćenje kontakata i sprečavanje daljnjeg širenja zaraze korona virusom. Od zemalja se zahtijeva da razmjenjuju informacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom prema Međunarodnim zdravstvenim propisima”, navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Znajući da je riječ o novom korona virusu, globalna zajednica će nastaviti sa aktivnostima solidarnosti i međusobnoj saradnji, s ciljem identificiranja izvora ovog novog virusa, njegovog punog potencijala prenošenja s čovjeka na čovjeka, spremnosti za potencijalni „uvoz“ slučajeva i istraživanja za razvoj potrebnog liječenja.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.