Prekrajanje istine: Srpski nacionalisti u Srebrenici vrijeđaju žrtve genecida

by nedim
| 14:39
  •  
  •  
  •  
  •  

Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici zalijepili plakate sa likom generala Ratka Mladića i natpisom “Genocida nije bilo” i “Bog te poživio i zdrav nam bio”.

Sramni čin kojima se vrijeđaju žrtve počinjenog genocida, Predsjednik ovog Udruženja Vojin Pavlović rekao je da na ovaj način žele da skrenu pažnju javnosti da u Srebrenici nije počinjen genocid, te najavio da će plakate lijepiti i u Bratunci i Milićima.

.Čak i britanski dokumenti potvrđuju da nije bilo genocida i to pokazuje da su u Hagu i Sudu BiH donošene političke presude optuženim Srbima i da treba pokrenuti proces revizije svih tih presuda, kao i kvalifikacije srebreničke nesreće – dodao je Pavlović.

Bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića uopšte ne čude ovakve “Pavlovićeve gluposti”, s obzirom na to da je prvi čovjek “Istočne alternative” i u prošlosti pokretao slične inicijative provokatorskog karaktera.

– “Istočna alternativa” je udruženje koje je ovdje nama dobro poznato, jer dugi niz godina unazad provocira i pokreće slične inicijative, od kojih je jedna podizanje spomenika bivšem ambasadoru Rusije pri UN-u Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu – poručio je Duraković u razgovoru za Vijesti.ba.


Haški tribunal je Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prije dvije godine prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao taoca, 1991-95.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.