Zbog petardi kazne i do 1200 KM: Zbog nestručnog djelovanja česte i povrede!

by nedim
| 21:02
  •  
  •  
  •  
  •  

Uoči svake Nove godine policijske agencije širom BiH upozoravaju građane da se iz bezbjednosnih razloga tokom proslave praznika suzdrže od nezakonite upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava.

I pored stalnih apela, i ove godine prodaja raznih vrsta petardi, vatrometa, raketa i prskalica nimalo nije smanjena.

One jače petarde sa pultova uličnih prodavača preselile su se na internet-portale, gdje prodaja teče nesmetano. Petarde tenk, big bang xtreme, topovski udar, Grom, Super TNT, vještica, petarde koje pucaju tri puta, te rakete s padobranom mogu se kupiti za 2 do 7 KM po komadu.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo napominju da je posjedovanje, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj koji je propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

U navedenim slučajevima predviđene kazne za učinioce su od 300 do 900, a za roditelje maloljetnih prekršilaca sankcije su od 400 do 1.200 KM.

– U saradnji sa nadležnim inspekcijama provodiće se aktivnosti s ciljem preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje spomenutih sredstava, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se time bave, saopšteno je iz MUP-a KS-a.

MUP RS-a do 15. januara 2020. organizuje akciju Petarde nisu igračke, u okviru koje će se preduzimati niz aktivnosti s ciljem suzbijanja zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti.

Iz MUP-a RS-a poručuju da upotreba pirotehnike može biti opasna i po živote ljudi, o čemu govori i podatak da je za prošlogodišnje praznike troje građana, od kojih dvoje maloljetnika, povrijeđeno pirotehničkim sredstvima.

Na području RS-a zbog nestručnog rukovanja petardama prošle zime povrijeđena su dva maloljetnika. Tokom proslave protekle novogodišnje noći jednoj osobi u Brčkom amputiran je prst zbog upotrebe pirotehničkih sredstava.

​Podsjetimo da je 11-godišnji učenik Osnovne škole “Ivo Andrić” iz Banje Luke u decembru 2017. oslijepio na jedno oko. Do nesreće je došlo tokom igre u kojoj je sedam dječaka petardu ubacilo u staklenu bocu koja se prilikom eksplozije rasprsla, a komadi stakla povrijedili su oko dječaka.

Sredinom decembra 2017. igra petardama skupo je stajala F. M. (2006), koji je hospitalizovan u Klinici za očne bolesti sa teškom povredom lijevog oka. Iste godine petarde su raznijele ruke mještana Prnjavora i Broda, a u jednom banjalučkom naselju se zbog petardi zapalila prodavnica. Banjalučanin Anđelko Lugonja (37) je 12. januara 2018. zapalio veliku petardu i tom je prilikom zadobio teške povrede desne šake, jer je nije uspio izbaciti iz ruke. Petarda je pukla i potrgala mu prste na ruci.

(TI/Oslobođenje.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.