Pomoć SAD-a: BiH dobija četiri Bell Huey II helikoptera u naredne tri godine

by nedim
| 21:04
  •  
  •  
  •  
  •  

Četiri nova helikoptera Bell Huey II Bosni i Hercegovini će biti isporučeni u naredne tri godine.Riječ je o zajedničkom projektu Vlade Sjedinjenih Država i Vijeća ministara BiH, prema kojem je američka strana obezbijedila 34 miliona dolara.

Vijeće ministara 2017. godine donijelo odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera. Podrška Sjedinjenih Država je još jedan izraz konkretne i opsežne saradnje Bosne i Hercegovine sa tom zemljom.

“Kroz nabavku helikoptera Huey II Oružane snage će biti u potpunosti interoperabilne i kompatibilne sa opremom sa kojom raspolažu Sjedinjene Države i zemlje članica NATO saveza”, istakao je Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je u okviru ovog projekta dobila helikoptere, obuku pilota, pričuvne dijelove i potrošne materijale za naredne dvije godine i 300 sati leta, opremu za održavanje helikoptera, zemaljsku opremu za opsluživanje helikoptera.

“Ovo je najveći investicijski projekt od osnivanja OSBiH i pružit će nam više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima Bosne i Hercegovine i damo doprinos regionalnoj saradnji te učvrstimo poziciju u operacijama podrške globalnom miru”, kazala je Marina Pendeš Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine.

Modernizacija Oružanih Snaga je počela, međutim zemlje u regionu mnogo više pažnje polažu na naoružanje. Srbija i Hrvatska su znatno iznad BiH.

Inače do 2027. godine predviđena je  i nabavka 23 helikoptera, ali zbog nedostatka novca realizacija projekta kasni – piše Oslobođenje.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.