Štetnost po zdravlje dokazana: Više od 1000 nargila barova u BiH u zakonskom vakuumu

by nedim
| 21:14
  •  
  •  
  •  
  •  

Konzumiranje nargile je sve popularnije u našoj zemlji, naročito među mlađom populacijom. Iako se još provode istraživanja o utjecaju pušenja nargile za zdravlje, preliminarni nalazi pokazuju da je konzumiranje nargile u trajanju od sat vremena jednako štetnosti pušenja čak 100 cigareta – piše Federalna.ba.

Pušenje nargile opasnije je po zdravlje od cigareta jer u prosjeku traje od 30 minuta do sat vremena, za razliku od petominutne pauze za cigaretu, čime se produžava izlaganje štetnim hemikalijama.

– Konzumacija od jednog sata ima preko stotinu puta više katrana u odnosu na primjenu cigareta, četiri puta više nikotina, 69 različitih kancerogena i oko 11 puta više ugljičnog monoksida u odnosu na popušene cigarete  – upozorava dr. Jasmina Bošnjić, specijalista interne medicine u Klinici za plućne bolesti UKC Tuzla.

Mnoge bolesti mogu biti uzrokovane konzumiranjem nargile, ali i zbog nedefinisanih propisa koji se odnose na čišćenje aparata preko kojih se distribuira dim iz nargile.

– Radi se o dimu koji prolazi kroz vodu, gdje je mogućnost razvoja lagionele jako velika. Već su spomenuta dva slučaja legionarske bolesti u Sarajevu za koje se pretpostavlja da su uzrokovane konzumacijom nargile – objašnjava dr. Bošnjić.


– Zaista se radi o vrlo lošim sanitarno-higijenskim uslovima koji vladaju, o nepostojanju redovne kontrole, o tome da nema vidljivih natpisa o zabrani konzumacija mlađima od 18 godina, deklaracije o sastavu smjesa koje se konzumiraju su nepoznate – ističe prof. dr. Amina Ramić-Ćatak, pomoćnica direktora u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Četrdeset četiri posto srednjoškolaca u BiH je izjavilo da je tokom života konzumiralo nargilu, što je alarmantan podatak.

Veliki broj objekata koji su preko noći postali nargila barovi, uz dozvolu opštinskih struktura, posljedica je vakuuma dva zakona koja se nalaze u parlamentarnoj proceduri. Jedan zakon je predložen iz sektora okoliša – Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, a drugi zakon je predložen iz Federalnog ministarstva zdravstva.

– Radi se o prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda kojim se nargile tretiraju kao vrsta duhanskih proizvoda. Predvidjeli smo zabranu konzumacije nargile u zatvorenom javnom prostoru, zabranu prodaje pa i konzumacije ovakvih proizvoda mlađim od 18 godina – navodi prof. dr. Ramić-Ćatak.

U Bosni i Hercegovini trenutno ima više od hiljadu nargila barova. Neophodno je da zakonodavci urede ovu oblast na evropski način, da se definiše ko i pod kojim uslovima može otvoriti nargila bar.

– Ako budemo išli na ukidanje ili zabranu u svim javnim prostorima, bojim se da će BiH ostati bez 5 ili 10 hiljada radnih mjesta – smatra Amir Hadžić, predsjednik Udruženja udruge hotelijera i restoratera BiH.

Hronični bronhitis ili ponavljane upale pluća uz neminovni gubitak imuniteta samo su neke bolesti koje može izazvati prekomjerna upotreba nargile. Zbog toga je neophodno što prije pravno regulisati oblast primjene nargile, kako u smislu  određivanja starosne dobi konzumenata, tako i sadržaja nargile, kao i sankcija za one koji krše  zakonske propise.

(TI/Federalna.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.