Novi Nacrt Pravilnika o registraciji vozila: Hoćemo li biti oslobođeni bespotrebnih procedura?

by nedim
| 15:36
  •  
  •  
  •  
  •  

U novembru ove godine, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine napravilo je novi nacrt Pravilnika o registraciji vozila, jer je došlo do izmjena zakona o sigurnosti prometa.

Iz ministarstva smatraju, da određene odredbe treba uskladiti sa zakonom koji je trenutno na snazi te da je potrebno da određeni postupci pri registraciji vozila budu pojednostavljeni.

Tehnički pregled, važeća polica osiguranja, da nemate neizmirenih novčanih kazni, dokaz o uplati police obveznog osiguranja… Sve je ovo dio procesa prve registracije vozila.

Neki od procesa pri registraciji vozila su višak, navode u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH. To bi, kažu, trebalo biti regulirano novim pravilnikom.

ZORAN ANDRIĆ, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH:

Izbacili smo suvišne stvari koje danas opterećuju ministarstva unutarnjih poslova, kao npr., da ste dužni dostaviti da imate važeću policu osiguranja, ali ste dužni dostaviti dokaz da ste uplatili to osiguranje.

Novim pravilnikom, stanice za tehnički pregled vozila, bile bi ujedno i mjesta gdje bi se vršilo produženje registracije vozila.

ZORAN ANDRIĆ, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH:

– Mislim da ce novi pravilnik donijeti niz poboljšanja, da ce to građani osjetiti, neće biti nikakvog povećanja troškova kao što to odmah ljudi koji žive i rade u BiH vide, nego cilj novog pravilnika jest da se olakša ta sama administrativna strana, odnosno, administrativne procedure koje prate taj postupak.

Novi pravilnik u većem dijelu ostavlja mnogo nejasnoća za nadležna ministarstva.

SABINA BUKVA, pomoćnica ministra MUP-a KS:

– Ne vidimo ni svrhu toga jer evo MUP KS, vi produženje registracije radite za par minuta. Znači, vi dolazite na šalter s vašom dokumentacijom i to produženje dobijate za pet minuta. Prva registracija se radi dan-za-dan i mislim da u tom segmentu su ispunjeni svi uvjeti da se ekspeditivno i na adekvatan način uradi registracija vozila svih građana.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa su priopćili kako je ovaj nacrt dostavljen na mišljenje svim nadležnim organima za registriranje vozila u BiH. Nakon što budu prikupljena sva mišljenja, uslijedit će formiranje Prijedloga pravilnika o registraciji vozila, a nakon toga i njegovo usvajanje.

(TI/BHRT)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.