Prognoza: Narednih dana snijeg, susnježica i temperatura do – 10 stepeni

by nedim
| 11:23

Kiša, snijeg, susnježica i temperatura koja će se kretati do minus deset stepeni Celzijusa očekuje se narednih dana u Bosni i Hercegovini. 

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle. Najniža temperatura zabilježena je na Bjelašnici i Sokocu i to minus deset, a najviša u Neumu sedam stepeni, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH). 

Danas će u BiH preovladavati sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje poslije podne ili u večernjim satima. Dnevna temperatura od četiri do 10, na jugu do 12 stepeni. 

U ponedjeljak se očekuje oblačno vrijeme sa kišom. Više padavine poslije podne i u noći. Krajem dana u Krajini kiša prelazi u susnježicu i snijeg, a u ostatku Bosne u večernjim satima. Očekivana visina snježnog pokrivača, uglavnom, od jedan do pet, na planinama od 10 do 15 centimetara. 

Jutarnja temperatura od nula do pet, u Hercegovini i Krajini do osam, a dnevna od pet do 11, na jugu do 13 stepena. Pad temperature zraka krajem dana i u večernjim satima. 

U utorak se očekuje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne sa snijegom, a u Hercegovini sa kišom. Poslije podne uglavno bez padavine uz djelimično razvedravanje. Jutarnja temperatura od minus tri do tri, na jugu od četiri do osam, a dnevna od nula do pet, na jugu od šest do 10 stepeni Celzijusa. 

U većem dijelu zemlje u srijedu se očekuje sunčano vrijeme sa mrazom u jutarnjim satima. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskom naoblakom. Jutarnja temperatura od minus deset do minus dva, na jugu do dva, a dnevna od minus dva do četiri, na jugu od šest do 10 stepeni. 

U četvrtak se u većem dijelu zemlje očekuje sunčano sa mrazom u jutarnjim satima. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskom naoblakom. U večernjim satima postepeno naoblačenje, što ponegdje na jugu Hercegovine može usloviti slabu kišu. Jutarnja temperatura od minus pet do jedan, na jugu od četiri do osam, a dnevna od tri do osam, na jugu do 12 stepeni.

(TI)