U Prijedoru obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

by admin2
| 16:20
  •  
  •  
  •  
  •  

Polaganjem cvijeća na centralnom šehidskom mezarju i svečanom akademijom, u prisustvu brojnih zvanica i gostiju, obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Prijedoru.

Među prisutnima je bio i federalni ministar Salko Bukvarević kao i brojne patriote i saborci, komandanti. U svojim obraćanjima prisutni su kazali da se treba sjetiti svih onih koji su kroz historiju branili i čuvali državnost Bosne i Hercegovine. Naveli su da su kroz historiju kroz Bosnu i Hercegovinu prolazile razne vojske, ali da je ova zemlja opstajala. Istakli su i da nikada ne smijemo zaboraviti sve koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu, njenu slobodu i slobodu svih naroda koji ovdje žive.

Poručeno je da trebamo da se prisjetimo i svečano obilježavamo ovaj veliki praznik države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana na svakom pedlju naše domovine. Dan kada je u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje  ZAVNOBIH-a čijim će odlukama biti potvrđena viševjekovna državnost Bosne i Hercegovine kao zajedničke domovine svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku  i svaku drugu pripadnost. Samo u jednoj noći 25.11.1943. godine potvrđena je istina koju zna svaki Bosanac i Hercegovac, da je Bosna i Hercegovina zemlja svih nas.

Ministar Bukvarević je uz čestitke kazao kako je izuzetno sretan što se Dan državnosti obilježava u Prijedoru te da je to dobra poruka, da je 25. novembar praznik svih građana koji vole ovu državu i koji je doživljavaju kao svoju domovinu.

“Bosna i Hercegovina i njeni narodi su kroz historiju plaćali visoku cijenu da odbrane i očuvaju jedinstveni bosanskohercegovački duh.  I bez obzira na tu visoku cijenu, nikada nisu odustali od toga.  Siguran sam da nikada i neće jer bi time odustali od bića ove zemlje. Armija RBiH je također bila antifašistička, i u posljednjem ratu kada je izvršena brutalna agresija na našu državu pokazali smo da su narodi koji žive na ovim prostorima zadržali duh antifašizma koji se prožima stotinama godina unazad” – kazao je ministar Bukvarević.

Ovom prilikom ministar Bukvarević se osvrnuo na jučerašnje hapšenje Osmana Osmanovića te je istakao da je takav čin dokaz agresije na istinu o časnoj odbrani naših branilaca. Poručio je da će Federalno ministarstvo u skladu sa svim raspoloživim mogućnostima podržavati sve naše branioce u dokazivanju istine, a da je potrebno u ovom trenutku politički, pravno i finansijski  da pružimo podršku svim našim braniocima i komandantima protiv kojih se vode procesi. Naveo je da je ovo još jedan sraman čin te da su branioci Armije i MUP-a RBiH bili pripadnici herojske armije koja se časno odbranila od agresora.

Prisutnima su se obratili i Dževad Smajić, predsjednik Udruženja veterana Krajine 1992-1995 koje je organizator današnjih aktivnosti, kao i bivši pripadnici 17. viteške krajiške brdske brigade Osman Menković, Suad Jusović i dr Zlatko Škerić a sadržaj akademije su upotpunili učenici iz Kozarca koji su izveli prigodan kulturno-umjetnički program – saopšteno je iz Kabineta ministra.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.