Slučaj Zavoda Pazarić: Novalić tražio hitno postupanje Tužilaštva KS

by nedim
| 7:27
  •  
  •  
  •  
  •  

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pismeno se jučer obratio glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Sabini Sarajliji zatraživši od nje da hitno postupi u skladu s nadležnostima, te da Tužilaštvo ispita činjenice koje se odnose na sveukupna dešavanja u Javnoj ustanovi Zavod za zabrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine – Pazarić.

“Kao i sve građane i mene su uznemirile objavljene fotografije štićenika iz Zavoda. Ne ulazeći u eventualni politički motiv onih koji su te fotografije obznanili, odlučio sam, prije svega kao čovjek, a potom i kao premijer, zatražiti pomoć Tužilaštva”, poručio je Novalić.

U pismu tužiteljici je naveo da postoje indicije i o mogućem postojanju koruptivnih i krivičnih djela, koja su počinila određene osobe kroz različite oblike i vidove zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja vršenjem službene dužnosti, ali ne u interesu i za potrebe službe koju vrše već u drugom cilju ili interesu.

Tužiteljici se obratio u vezi s oprečnim zvaničnim informacijama kojima raspolaže Federalna vlada u odnosu na informacije koje se pojavljuju u medijima u smislu poštivanja prava korisnika, uvjeta smještaja, tretmana i liječenja korisnika i ostalih činjenica u vezi s njihovim boravkom u Zavodu.

Od federalnih ministara rada i socijalne politike, zdravstva, pravde te obrazovanja i nauke Novalić je zatražio informaciju o stvarnom stanju u Zavodu Pazarić, a ta informacija trebala bi biti razmatrana na sjednici zakazanoj za petak, 22. novembra, saopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

U vezi fotografija i informacija objavljenih u javnosti koje se odnose na Zavod u Pazariću, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su odmah o tome upoznali dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je dao određene upute policijskim službenicima ove Uprave, po kojima postupaju.

IZ MUP-a navode kako više informacija o navedenom slučaju i datim uputama u ovom trenutku ne mogu saopćiti.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.