SDP BiH: SDA koristi migranstku krizu, žele destabilizorati Tuzlu i Sarajevo

by nedim
| 12:49

Socijaldemokratska partija BiH smatra da je prijedlog Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH da se migrantski centri smjeste u blizini Sarajeva i Tuzle politički motiviran željom SDA da se migrantska kriza iskoristi da bi se naudilo Sarajevu i Tuzli, centrima u kojima SDA nema nikakvu vlast.

– Niko ne spori da bi teret migrantske krize trebali ravnomjerno preuzeti svi dijelovi Bosne i Hercegovine, međutim, predstavnici SDA u federalnoj i državnoj vlasti godinama ništa ne čine da pomognu Unsko-sanskom kantonu u prevladavanju problema migrantske krize. U posljednjih godinu USK je prepušten na milost i nemilost, jer vlast u ovom kantonu više ne čini SDA sa svojim satelitima, te su novu vladu prepustili da se sama nosi s ovim problemom. Bez obzira na to što Bosna i Hercegovina ničim nije skrivila najveću migrantsku krizu poslije Drugog svjetskog rata, svjedočimo da naša država trpi njene najveće i najbrutalnije posljedice. Migranti izlaze iz Grčke, koja je u Evropskoj uniji, krijumčari ih provode kroz Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, te dovode u Bosnu i Hercegovinu – navedeno je u saopćenju.  

SDP BiH ističe da u međuvremenu vlasti RS rade sve da migrante upute u dijelove FBiH, u kojima vlast nije njihov koalicioni partner HDZ. 

– Istovremeno, zemlje EU – Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija, rigorozno su zatvorile svoje granice i Bosna i Hercegovina postaje mjesto okupljanja sve većeg broja migranata. Zemlje EU, pomognute državama bivše Jugoslavije, čine sve da migranti stignu u BiH i da iz BiH i ne izađu. Dokaz tome je poroznost bh. istočne granice, koja je u posljednje vrijeme dodatno narušena povlačenjem velikog broja službenika Granične policije BiH, te koordinirana akcija hrvatskih vlasti i policije, koja i one malobrojne migrante, koji uspiju preći granicu s Hrvatskom, konstantno vraća u BiH – navedeno je u saopćenju.  

SDP smatra da organi državnog pravosuđa moraju razbiti mrežu krijumčara koja se bavi organiziranim kriminalom ilegalnog prelaska granice velikog broja migranata.  

– Smatramo da migrantima treba pomoći, ali ne na štetu lokalnog stanovništva, koje je s pravom uznemireno. Zato migrantske centre treba graditi na lokacijama na kojima nema ili uopće nema lokalnog stanovništva, i to u oba bh. entiteta. Nerealno je očekivati da se granice s našim istočnim susjedima zatvore, na način na koji su to uradile zemlje EU, ali potrebna nam je što hitnija i oštrija kontrola bh. granice da bi se što više smanjio priliv migranata, što bi dovelo do toga da se i migrantima koji su već u BiH lakše pomogne – kaže se u saopćenju SDP-a BiH.