Znatan rast prihoda: Znate li koliko iznosi mjesečna plata Safeta Sušića?

by admin
| 14:06

Ako fudbalska reprezentacija BiH osigura plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, Safet Sušić će na ime plaće, specijalnog bonusa, te premija kroz kvalifikacijske utakmice zaraditi skoro pola miliona eura. Pod uslovom da na sadašnjoj poziciji ostane do kraja mandata.

Iako su plate svih selektora u svijetu opće poznata stvar, samo je kod nas javna tajna.

-Plata Safeta Sušića je 50.000 KM. Daleko veća nego što je bila u prošlom mandatu. Osim toga, po ugovoru koji je potpisan selektora sleduje još 25.000 KM mjesečno od marketinga. I nije to sve, selektor ima pravo na specijalnu nagradu za plasman na Evropsko prvenstvo – izjavio je čelnik NSBIH za Avazov Sport, koji je želio ostati anoniman.

Ovim se ne završava konačna brojka. Selektor i njegovi saradnici imaju pravo na premije kroz kvalifikacije. Tako će za svaki osvojeni bod dobiti po 5.000, a za pobjedu po 10.000 KM. Naravno, bodovi u gostima protiv favorita, kao što su Belgija, Izrael, Vels imaju posebnu težinu i vrednuju se po potrebi.

-Ne znam kako će savez preživjeti – dodao je ‘anonimni’ član Izvršnog odbora NSBiH.

Dodatni problem je, piše Sport, što i Sušićevi pomoćnici Elvir Baljić, Borče Sredojević i Tomislav Piplica imaju sigurne plate. Ono se po novom ugovoru uduplane, pa svaki od njih imaju mjesečno po 4.000 KM. I oni polažu pravo na premije i specijalnu nagradu za eventualni plasman.

-Nije problem u visini nagrade u slučaju plasmana na EP. Selektor i saradnici, kao i igrači trebaju dobiti najveći dio kolača. Uostalom, oni su i najzaslužniji za uspjehe, međutim, šta ako ne odemo u Francusku, a moramo ‘baciti’ tolike pare – pita se sagovornik Sporta.

Fuad Muzurović prvi bh. selektor bio je najmanje plaćen. Zarađivao je u prvom mandatu 800 maraka. I nije imao ništa od privilegija, koje su imali njegovi nasljednici. Pristojne plate imali su Hadžibegić, Smajlović i Slišković, koje su se kretale od 5.000-10.000 maraka. Donedavno je Ćiro Blažević slovio kao najskuplji selektor, ali je sadašnja Sušićeva gaža premašila i, za parama ‘bolesnog’ Ćiru. Plate ne smiju biti problem, pogotovo ne nagrade ako će stručni štab ispuniti cilj i odvesti nas na veliko takmičenje kao što nas je Pape odveo u Brazil. Problem je ako se ne ostvari cilj, a još gore što se zapostavljaju domaći treneri s profi licencama do kojih su teško došli, a koji mogu redati čunjeve, voditi zagrijavanje…

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.