Tragedija u jami Raspotočje: Pet rudala smrtno stradalo, 29 evakuisano!

by admin
| 11:27

Prema posljednjim informacijama, iz jame Raspotočje evakuisano je 29 rudara, a njih pet, nažalost je smrtno stradalo. Ovo je za TV1 potvrdio predsjednik Sindikata rudara Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.

“Prema informacijama spasilačke službe, 29 rudara preživjelo je nesreću, a pet rudara Rudnika mrkog uglja Zenica u pogonu Raspotočje nažalost nije preživjelo nesreću. Moraćemo za ova dva najteža lokaliteta u BiH, Raspotočje i Stranjani, svi zajedno u BiH, struka, upravljačke strukture, sindikati i radnici tražiti alternativne i sigurnije metode otkopavanja. Jednostavno, to je obaveza svih nas poslije svega ovoga što nam se desilo”, rekao je Husić za TV1. 

Preživjeli rudari kolima hitne pomoći prebačeni su u Kantonalnu bolnicu u Zenici. 

Pripadnici Četa za spašavanje u rudnicima u 11 i 55 sati izveli su prve zatočene rudare iz jame Rapotočje. U krugu ovog pogona zeničkih rudnika nalazi se veliki broj stručnih i medicinskih timova koji prihvataju rudare do kojih su spasilački timovi pristigli u prijepodnevnim satima. 

U krugu se nalazi veliki broj članova porodica, njihovih radnih kolega i prijatelji.

Podsjećamo, u jami “Raspotočje” juče je došlo do obrušavanja materijala prilikom čega je više rudara povrijeđeno, nakon što je Zenicu pogodio zemljotres jačine 3,5 stepeni Rihterove skale. 

U jami su bila zarobljena 34 rudara na dubini od gotovo 800 metara. 

(TI/Fena) / Foto: Anadolija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.