Zenički rudnik Raspotočje: Rudari zarobljeni pod zemljom, porodice u neizvjesnosti

by admin
| 21:04

Svih osam rudara (koliko se u početku mislilo da ih je umjesto 34 nak.op), koji su zarobljeni u jami rudnika Raspotočje, u dobrom su fizičkom i psihičkom stanju, uspostavljena je telefonska veza s njima i upumpavaju im se dodatne količine zraka kako bi mogli boraviti u toj prostoriji, izjavio je direktor Rudnika mrkog uglja u Zenici Esad Čivić, javlja Anadolija.

“Čete za spašavanje rade na uklanjanju nanosa kako bi došli do zarobljenih rudara. Nezahvalno je prognozirati do kada bi rudari mogli ostati dolje, jer se može desiti da se naiđe na prepreke, a opet može se desiti i da ih oslobodimo u najkraćem roku”, pojasnio je Čivić.

Imena zarobljenih rudara nije mogao s tačnošću otkriti.

Alisa Alić, supruga Muniba, jednog od rudara druge smjene u rudniku Raspotočje, za AA je kazala da nema informacija o suprugu koji je radio drugu smjenu, ne zna da li je zarobljen niti da li se uopće nalazi među osam zarobljenih rudara.

Alisa pojašnjava da joj nije jasno zašto se niko od rudara još nije pojavio na površini i javio porodicama.

“Vjerujemo da nas lažu i da je možda cijela smjena rudara zarobljena u rudniku i sve što nam je direktor rekao je da rade na otkopavanju”, pojasnila je Alisa.

U Zenicu je stigao i federalni premijer Nermin Nikšić te generalni direktor JP Elektrodistribucija Elvedin Grabovica.

Podsjećamo, nakon što je Zenicu danas poslije podne pogodio zemljotres jačine 3,5 stepeni Richterove skale, u rudniku Raspotočje došlo je do “gorskog udara” i obrušavanja materijala.

Na lice mjesta su upućene ekipe za spašavanje koje djeluju pri rudniku.

Ispred kapije rudnika nalazi se veliki broj članova porodica zatrpanih rudara koje čekaju bilo kakvu informaciju o svojim bližnjim.

(TI/AA)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.