Atlas pun netačnih podataka: U BiH žive hrišćani, Foča je Srbinje, a Posavski kanton dio RS

by admin
| 23:40

Geografski atlas u izdanju “Trimaks kartografije” iz Makedonije proizveden ove godine za Bosnu i Hercegovinu, a čiji je naručilac firma iz Dervente, sadrži niz pogrešnih i nepotpunih podataka za Bosnu i Hercegovinu, ali i Srbiju, javlja Anadolu Agency (AA).
Atlas se, osim u Bosni i Hercegovini, gdje se prodaje po cijeni od 16 KM, također, nalazi u slobodnoj prodaji i u Srbiji, a za tamošnje tržište ga uvozi firma iz Stare Pazove.

Tako se za Bosnu i Hercegovinu kao jedina religija navodi hrišćanstvo kojoj, kako se navodi, pripada 50 posto stanovništva.
Također, prvobitno je navedeno kako se u Bosni i Hercegovini kao službeni jezici koriste srpski i hrvatski, da bi taj podatak bio naknadno prelijepljen i dodan i bosanski jezik.

Nije tačan ni podatak o površini Bosne i Hercegovine, jer je navedeno kako je njen teritorij 51.130 kilometara kvadratnih, iako po svim dosadašnjim podacima jasno stoji kako se radi o teritoriji od 51.129 kilometara kvadratnih.
Navodi se i kako prema broju stanovnika iz 2009. godine u Bosni i Hercegovini živi 3.767.000 stanovnika. Nije navedeno niti je jasno na kojim pokazateljima je baziran podatak o broju stanovnika s obzirom na to da se u Bosni i Hercegovini još uvijek zvanično koristi popis iz 1991. godine, a da je od 1. do 15. oktobra 2013. godine proveden novi popis stanovništva, domaćinstava i stanova i da se njegovi preliminarni podaci tek očekuju.
U kartografskoj podjeli Bosna i Hercegovina je prikazana kao spoj dva eniteta, sa jasno iscrtanim i naglašenim njihovim granicama.
Kartografska podjela napravljena je tako da su općine Orašje, Odžak, Domaljevac-Šamac, koje se nalaze u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, prikazane kao da se nalaze u sastavu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, odnosno da Posavski, kao jedan od deset kantona u FBiH, ne postoji.

Zanemareno je i postojanje Brčko distrikta. I Brčko je prikazano u sastavu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.
Osim navedenih, Atlas sadrži i nekoliko grešaka koje se odnose na nazive mjesta. Tako se za Foču u bosnaskohercegovačkom entitetu RS navodi neustavni naziv “Srbinje”, koji je odlukom Ustavnog suda BiH osporen prije nekoliko godina. Zvanični naziv te opštine u jugoistočnom dijelu BiH je Foča.
U oblasti industrije, za BiH je navedeno da ima: metalnu, elektro, hemijsku, drvnu, tekstilnu i prehrambenu industriju, fabriku duhana i metalurgiju. No, na karti se nigdje ne navodi gdje je ta industrija raspoređena, po regijama i gradovima u BiH.

Iz firme iz Dervente potvrđuju da će greška koja se odnosi na zastupljenost religije, kako piše sad u Atlasu, hrišćanstva od 50 posto, biti otklonjena u narednih sedam dana i to preljepljivanjem sadašnjih podataka po uzoru kako je to urađeno s podacima o jeziku, a bit će navedeno da su zastupljene religije: muslimani, katolici i pravoslavci bez navoda o procentima.
“Prema zakonskim odredbama, ako je jedna religija zastupljena sa 50 i više posto, može se navesti samo ona. No, s obzirom da je BiH specifično područje, mi ćemo slikom prebrisati sadašnje podatke koje se odnose na religiju i navesti tri religije bez naglašavanja procenta”, pojašnjeno je.
No, nisu pojasnili kako su došli do podatka, odnosno koji je izvor korišten za utvrđivanje podatka da u Bosni i Hercegovini živi 50 posto pripadnika hrišćanske religije.

Prepravljanjem podataka vezano za jezik iz firme cijene kako su greške otklonjene, a za one koji se odnose na nazive gradova, kao što je neustavno korištenje naziva “Srbinje”, “vidjet će sa proizvođačem”.
Ostaje pitanje na koji način će u već kupljenim primjercima Atlasa biti ispravljene greške i niz netačnih i nepotpunih podataka koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Interesantno je da se za Srbiju koriste kartografski podaci koji je prikazuju zajedno sa Kosovom, a da u općim podacima stoji kako je ona površine 77.474 kilometra kvadratna, što znači bez Kosova. Istovremeno, Kosovo se ne navodi ni kao država niti ga ima navedenog u osnovnim statističkim podacima o državama svijeta.
No, izdavači su, primjerice, Krim već isprekidanim linijama odvojili od Ukrajine, iako u osnovnim podacima stoji da je njena površina 603.700 kilometara kvadratnih. Dakle, sa Krimom.
Kao autor Atlasa naveden je mr. Aleksandar Milojković, koji je uz mr. Ljubeta Ristovskog i njegov urednik. Recezenti su profesori doktori Mirjanka Madžević, Blagoja Markoski, Ivica Milevski i prof. Marina Ristić. Za kartografsku realizaciju zaduženi su Marija Mitić, Vladimir Bogdanović, Jelena Todorović, mr. Ljube Ristovski, mr. Elizabeta Angelova i mr. Aleksandar Jovanovski.
(AA)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.