Hrvatski vrh insistira na slanju svojih vojnika u BiH: O tome mi odlučujemo, ne Sarajevo

by Tuzla Info
| 15:38

Iz ureda predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića saopćeno je da je “došlo novo vrijeme u hrvatskoj politici”.

Kako je na službenom Twitter nalogu objavio savjetnik hrvatskog predsjednika Nikola Jelić, ovo se odnosi na mogućnost slanja hrvatskih vojnika u BiH u okviru EUFOR-ove misje Althea.

“Borit ćemo se uvijek za zaštitu Hrvata u BiH. Inzistirat ćemo da Hrvatska po potrebi šalje svoje vojnike u okviru operacije Altea u BiH,u okrilju NATOa ili EU. O tome ćemo mi odlučivati, ne Sarajevo, ne Beograd. Došlo je novo vrijeme u hrvatskoj politici”, prenio je Jelić Milanovićevu izjavu.Podsjećamo, Milanović je i ranije davao ovakve izjave koje su naišle na oštro protivljenje političkih dužnosnika u našoj zemlji, piše Klix.

Tako je član Predsjedništva BiH Željko Komšić nedavno rekao da je Hrvatska vojska, kao dio EUFOR-a u BiH, jednostavno neprihvatljiva.

“Zemlje koje su učestvovale u ratnim operacijama tokom rata u BiH, ne mogu biti u sastavu EUFOR-a”, rekao je ranije Komšić.

Napomenimo i da je ovih dana Milanović ponovo, a s posebnim intenzitetom nakon procesa Brdo-Brijuni, u svoj fokus stavio tobožnju “problematiku legitimnog političkog predstavljanja Hrvata u BiH”.

Ovo mu je ponovo poslužilo kao poligon za lansiranje spornih kvalifikacija o genocidu u Srebrenici.