– Ukoliko ovaj rat potraje duže nego što se očekivalo, tenzije bi se mogle prenijeti južno na Zapadni Balkan – izjavio je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Govoreći o dobrim odnosima između Slovenije i Turske, Pahor je istakao da velika većina Slovenaca saradnju s Turskom ocjenjuje pozitivno.

Pahora je ranije danas, uz najviše državničke počasti, primio predsjednik Turske. Svečani prijem upriličen je na platou ispred Predsjedničke palate u Ankari, nakon čega je uslijedio sastanak na kojem su dvojica lidera razgovarali o bilateralnim odnosima, procesu članstva Turske u EU, regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je strateško partnerstvo između Turske i Slovenije uspostavljeno 2011. godine

– Vjerujem da će naša solidarnost, koja se razvila na osnovu prijateljstva, savezništva i strateškog partnerstva, postati jača na svim poljima, uključujući i proces pridruživanja Turkiye Evropskoj uniji – rekao je Erdogan na konferenciji za novinare, prenose agencije.