Očekuju veći broj zaraženih: Njemačka najavila nove epidemiološke mjere

by nedim
| 14:42
1312 njemacka

Njemačka vlada je u srijedu predstavila svoje planove za nove mjere u vezi s virusom korona za predstojeću jesen i zimu, jer očekuje da će broj slučajeva virusa ponovo porasti tokom hladnije sezone.

Nove mjere predviđaju nošenje maski u avionima i tokom dugih putovanja vozom i autobusom od 1. oktobra ove do 7. aprila sljedeće godine širom Njemačke. Obavezno nošenje maski i prikazivanje negativnog testa na virus korona važiće za bolnice, staračke domove i slične ustanove sa ugroženim licima, ugostiteljske objekte, bioskope, pozorištima

Alternativa tome je negativan test ili potvrda o ozdravljenju, odnosno vakcinaciji, koja nije starija od tri mjeseca.

Mnoga druga pravila će pojedinačno primenjivati 16 država zemlje u zavisnosti od toga koliko se virus širi u njihovim regionima. Ovo bi moglo uključiti nošenje maski u lokalnom javnom prevozu, u školama za učenike petog razreda i više, i na javnim događajima u zatvorenom prostoru.

Neki objekti u zajednici, kao što su škole, zatvori ili skloništa za tražioce azila, takođe bi mogli ponovo da sprovedu redovno testiranje ako poraste broj zaraženih, rekli su njemački ministri zdravlja i pravde u zajedničkom saopštenju.

“Njemačka bi trebalo da bude bolje pripremljena za sljedeću zimu zbog virusa korona nego prethodnih godina”, rekao je ministar zdravlja Karl Lauterbah i dodao da će kampanja vakcinacije početi i na jesen, s novim vakcinama.

Ministar pravde Marko Bušman dodao je da će se uložiti posebni napori da škole ostanu otvorene.

“Djeca imaju pravo na školsko obrazovanje i na što bezbrižniji školski dan. Zbog toga se ne smije dozvoliti zatvaranje škola”, rekao je Bušman, dodajući da će države “moći da nametnu zahtjev za maskom u školama samo ako je to neophodno kako bi mogle da nastave predavanje”.

Novi propisi tek treba da idu u kabinet i parlament, ali se očekuje da će biti usvojeni, prenose agencije.