Napeto na Kosovu: Srbi barikadama blokiraju puteve

by nedim
| 20:00

Građani sa sjevera Kosova javljaju da se na više lokacija postavljaju barikade. Zamjenik komandira Kosovske policije za region Sjever Besim Hoti potvrdio je za Kossev da je došlo do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru, prenose regionalni mediji.

– Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vijest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno niti postoji takva namjera – za Kossev je kazao Besim Hoti.

Građani su blokirali administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a policija u centralnoj Srbiji vraća putnička vozila koja su krenula ka administrativnom prelazu.

Na sjeveru Kosova građani su večeras postavili barikade u i mjestima Rudare i Zupče, nedaleko od Zubinog Potoka, javlja Kosovo onlajn.

Nekoliko desetina ljudi blokiralo je magistralni put Priština-Raška, u mjestu Rudare kod Zvečana, javio je RTS. Barikada je postavljena i na putu Zubin Potok-Ribariće.

Kosovo: Na terenu kosovski specijalci, oglasili se i iz Ministarstva obrane Srbije

Oko 18.15 sati, pripadnici kosovske policije zatvorili su administrativni prelaz na Brnjačkom mostu i tako blokirali promet putnika i robe preko ovog prelaza. Ovakva situacija je i na administrativnom prelazu Rudnica, gdje policija propušta samo vozila sa kosovskim registarskim tablicama.

Čitaoci sa sjevera Kosova prethodno su za N1 rekli da se građani okupljaju kod krsta u selu Rudare u opštini Zvečan.

Prethodno su se u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice oglasile sirene za uzbunu, javila je reporterka N1. U međuvremenu, sirene su se začule i u Zubinom Potoku.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas.

Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

– Ne budu li htjeli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobijediti – poručio je Vučić.