Ponovo u fokusu: Evropski parlament sutra o političkoj situaciji u BiH

by Tuzla Info
| 21:00

 

Evropski parlament održat će danas plenarno zasjedanje u Strazburu na kojem će glasati o pristupanju Hrvatske u eurozonu od iduće godine te raspravljati o razvoju događaja na zapadnom Balkanu.

 

Evropski parlament će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o pristupanju Hrvatske eurozoni od 1. januara 2023. U izvještaju se navodi da “Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura što je rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog naroda”.

Da bi se država pridružila eurozoni, Evropski parlament mora dati svoje mišljenje o preporuci Komisije koje se zatim prosljeđuje državama članicama na donošenje konačne odluke. Hrvatska će postati 20. članica europodručja.

 

Zastupnici će u utorak poslijepodne ocijeniti političku situaciju u tri zemlje pristupnice: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

Šefovi država i vlada Evropske unije i zapadnog Balkana sastali su se 23. juna, uoči posljednjeg sastanka Evropskog vijeća u Briselu, kako bi razgovarali o napretku integracije u EU i izazovima koji proizlaze iz rata u Ukrajini. O izvještajima će glasati u srijedu.

 

Europarlamentarci će danas pozvati Komisiju da razvije ambicioznu evropsku strategiju za borbu protiv siromaštva do 2030, s konkretnim ciljevima i fokusom na okončanje siromaštva žena.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.