Milanović: Ako Ukrajina može dobiti kandidatski status, može i BiH

by Tuzla Info
| 14:58

“Ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi i iz kojeg želim da što prije izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta točka hrvatske vanjske politike, nacionalne politike, sigurnosne politike treba biti da status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina”, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatski predsjednik naglašava da se kandidatskom statusu Ukrajine ne protivi.

“Ali je BiH u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog ni sigurnosnog ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina. Očekujem da vlada i njezini predstavnici, kad će se govoriti o davanju statusa kandidata Ukrajini, kategorički uvjetuju da ga dobije i BiH. Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istog dana”, rekao je, piše Dnevnik.hr.

Milanović sudjeluje na Prespanskom forumu na Ohridu i u petak se sastao sa sjevernomakedonskim kolegom Stevom Pendarovskim.

Makedonija status kandidata već dugo ima, ali početak pregovora blokira Bugarska. Milanović se toj blokadi protivi i nekoliko je puta javno zamjerio službenoj Sofiji na tome.

“Status kandidata, to je neka nada. S tom nadom Makedonija živi već predugo. Čudi me da je nisu izgubili i postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da shvate da ih se vuče za nos”, kazao je.

“Na Bugarima je da vide kud to vodi i da ti pregovori krenu”, kazao je.

Podsjetimo, Evropska komisija danas je dala preporuku da se Ukrajini, Moldaviji i Gruziji da status kandidataOliver Vrhelyi je kazao kako BiH mora ispuniti 14 prioriteta da bi taj status dobila.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.