Objasnio i zašto: Erdogan ne podržava ulazak Švedske i Finske u NATO

by nedim
| 22:32

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je da njegova država neće dati podršku ulasku Švedske i Finske u NATO.

Švedski ministar vanjskih poslova danas je najavio kako će visoki zvaničnici Helsinkija i Štokholma ubrzo doputovati u Tursku kako bi sa predstavnicima te države razgovarali o eventualnim prigovorima njihovom NATO članstvu, prenosi državna agencija Anadolija.

Međutim, Erdoan je kazao kako nema potrebe da diplomate tih država dolaze u Tursku kako bi tamošnje vlasti nagovorili da podrže njihove napore da postanu dio NATO saveza.

Prije svega, mi ne bismo rekli ‘da’ onima koji su nametnuli sankcije Turskoj, a kako bi postali članovi NATO-a, jedne sigurnosne organizacije – izjavio je Erdoan.

Zvaničnici Turske su još prošle sedmice istakli kako njihovo članstvo u NATO-u ne podržavaju optužujući Švedsku i Finsku da skrivaju kurdske militantne koje Ankara smatra teroristima, te ih optužuju da odbijaju ekstradiciju turskom zakonodavstvu onih osoba koje Turska smatra teroristima.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.