Ministar vanjskih poslova Mađarske istakao podršku Dodiku i HDZ-u

by nedim
| 13:23

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto istaknuo je danas u Zračnoj luci Franjo Tuđman kako Mađarska podupire hrvatski stav da hrvatskog člana Predsjedništva BiH moraju birati Hrvati.

Šef mađarske diplomacije je istaknuo kako je za stabilnost Bosne i Hercegovine nužno poštivanje volje svih triju konstitutivnih naroda te u tom kontekstu Mađarska ne podržava “političku hajku ni sankcije” protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Hrvatski je predsjednik Zoran Milanović rekao da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati finsko i švedsko pristupanje NATO-u dok se ne promjeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini na način koji bi onemogućio da brojniji Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva i delegate u Domovima naroda. Istaknuo je da Hrvatska mora iskoristiti tu priliku, koja je “povijesni srebrni metak”, kako bi se izborila za prava bosanskohercegovačkih Hrvata i riješila, između ostalog, sigurnosno pitanje.

“Dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi i Nijemci ne natjeraju Sarajlije i Izetbegovića da promijene zakon, dok ne daju Hrvatima temeljna prava, Sabor ne smije ratificirati ičiji pristupni ugovor za NATO”, kazao je Milanović u utorak, prenosi Hina.

Hrvatska podržava potencijalno članstvo Finske i Švedske u NATO-u, koje bi ojačalo hrvatsku sigurnost i obranu, kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

“Mislimo da će članstvo Finske i Švedske u NATO-u samo ojačati našu sigurnost i našu obranu”, kazao je Grlić Radman novinarima u Zračnoj luci Franjo Tuđman nakon razgovora s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, dodavši kako o tome isti stav imaju sve članice NATO-a.

Grlić Radman je kazao kako ga je prije dva dana zvao finski ministar vanjskih poslova, a jučer švedska kolegica, te da im je on rekao kako podržava “njihovu buduću aplikaciju kao važan doprinos sigurnosti transatlantskog prostora”.

Grlić Radman smatra da je Hrvatska pristupanjem NATO-u prihvatila i politiku otvorenih vrata koja podrazumijeva da sve zemlje koje su ispunile standarde mogu ući u NATO ako to žele.

Szijjarto je napomenuo da Finska i Švedska još nisu podnijele zahtjev za članstvom u NATO-u, ali će se Mađarska “svakako pozitivno odnositi prema tom pitanju” ako podnesu zahtjev.

Grlić Radman je kazao kako su manjine “snažna poveznica” u mađarsko-hrvatskim odnosima te da je model zaštite prava hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske u Hrvatskoj “paradigma uzor u kontekstu zaštite nacionalnih manjina”.

Szijjarto se dotaknuo energetske situacije u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, a istaknuo je kako “opskrba energentima nije filozofsko, nego fizičko pitanje” te da će Mađarska plaćati ruski plin “na način da stigne u Mađarsku”.