Austrija ukida sve mjere: Od obavezne vakcinacije do “dana slobode”

by nedim
| 17:00
1407 austrija

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je danas da je odlučeno da se od 5. marta ukinu gotovo sve epidemiološke mjere i ograničenja uvedeni zbog korone.

Nehamer je na konferenciji za štampu poslije sjednice vlade sa guvernerima pokrajina i ekspertima kazao da je virus korona ekstremno fleksibilan, da se stalno mijenja, i zato je važno mijenjati mjere i brzo reagovati.

Naveo je da je prije osam i po nedjelja došlo do promjene kad se pojavio omikron soj, da je nauci bilo potrebno da procijeni novu mutaciju, prije svega kako će se odraziti na građane i zdravstveni sistem.

“Pošto smo uvijek govorili da ćemo zadržati mjere samo koliko to bude potrebno, na osnovu analize struke, moguće je postepeno vraćanje sloboda koje nam je oduzeo virus”, kazao je Nehamer.

Dodao je da će od 19. februara usluge ugostiteljskih objekata, hotela, frizera I sličnih objekata moći da koriste i nevakcinisane osobe uz obavezan negativni test, a da će jedino ostati obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru i ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

To je objasnio kao pripremnu fazu za 5. mart kada će biti ukinut najveći broj mjera.

Takođe, broj prisutnih na manifestacijama više neće biti ograničen.

Nehamer je upozorio da pandemija nije savladana, da korona ostaje dio naših života i da je zato odlučeno da se ostavi obaveza nošenja maski u supermarketima, apotekama, bankama, javnom prevozu.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn kazao je da je do sada vakcinisano 73 odsto građana sa dvije doze vakcine, da se mjere mogu prebaciti na “stend baj”, ali je naglasio da pandemija nije prošla.

“Ne mogu obećati da neće biti potrebne nove mjere u budućnosti. Ali nećemo ostaviti mjere koje nisu potrebne”, dodao je ministar.

Najavio je da će se promijeniti režim ulaska u zemlju, pa će u Austriju moći da uđu svi koji su vakcinisani, preležali kovid 19 ili imaju negativan test.

Dodao je da od 5. marta više neće biti potreban “zeleni pasoš” unutar zemlje i najavio obavezu nošenja maski i testiranja u bolnicama i domovima za stare i njegu.

Što se besplatnog testiranja tiče istakao je da ova ponuda ostaje sigurno na snazi do kraja marta, a da će o tome razgovarati eksperti.

Kancelar Nehamer je podsjetio da je odluka vlade preporuka, a da pokrajine mogu same odlučiti da li će zadržati neke mjere, te saopštio da je pokrajina Beč najavila da će zadržati mjere i da će dalje analizirati situaciju.

Inače, Beč je i do sada bio uzdržaniji u popuštanju mjera od ostatka Austrije, prenose agencije.