Sve zbog Dodika: Vučić komentarisao odluku ambasadora iz EU koji su odbili njegov poziv

by nedim
| 10:06

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je sinoć da je pogrešna reakcija diplomatskih predstavnika EU, koji su, na poziv Vlade da prisustvuju obilježavanju Sretenja u Orašcu, najavili da neće doći zbog prisustva Milorada Dodika.

“Mislim da je to pogrešna reakcija diplomatskih predstavnika EU, jer smo mi ti koji organizujemo i mi smo domaćini. To je kao kada pozovete nekog na krštenje i on kaže neću da dođem jer sam čuo da će neko doći“, objasnio je on za „Prvu temu“.

Vučić je podsjetio da je Vlada Srbije, to jest ministarka Darija Kisić Tepavčević uputila pozivnicu, u kojoj je stajalo da svečanost organizuju Vlada Srbije uz suorganizaciju RS i Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH.

„To je tako jer mi već sedam ili osam godina, na incijativu Srbije i Srpske, obilježavamo sve zajedničke datume zajedno, što smo narod koji prihvata da živi u dvije države, ali ne želi da im se oduzme pravo da želi da pripada jednom narodu“, dodao je on.

Vučić je ocijenio da je odluka ambasadora EU neozbiljan stav, ali da Srbija neće da mijenja svoj stav i isključuje rukovodstvo Srpske samo zato što su to tražili ambasadori

. „To mi ne pada na pamet, niti ću tako nešto i da razmatram“, poručio je on. Vučić je kazao da njemu ambasadori ništa ne mogu da naređuju, kako sa zapada, tako i sa istoka. Rekao je da je jedna od tekovina koju će da ostavi onima koji će ga naslijediti, da je Srbija samostalna, nezavisna zemlja, koja će samostalno da donosi odluke o budućnosti. Najavio je da će on prirediti svečanost povodom Sretenja u Predsjedništvu ili Palati Srbija, na kojoj će,a što će, konstatovao je, iznervirati neke ambasadore, dodijeliti orden Željki Cvijanović, predsjednici RS.

Vučić je podsjetio da je jedini predsjednik Srbije koji se nije miješao u izbore u RS, i da ne prihvata tvrdnje da je Dodik kriv za sve, jer to nije niti fer, niti istina.