Tenzije u Ukrajini rastu: Iz SAD-a tvrde da je ruski napad blizu

by nedim
| 21:20
SAD i njihovi saveznici imaju nove obavještajne podatke koji sugeriraju da bi Rusija mogla pokrenuti napad na Ukrajinu čak i prije kraja Olimpijskih igara, reklo je za CNN više izvora upoznatih sa situacijom.

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg ponovo je upozorio na stvarnu opasnost novog oružanog sukoba u Europi.

“Broj ruskih vojnika raste, a rokovi za upozorenje su sve kraći”, rekao je Stoltenberg danas u bazi Mihaila Kogalniceanua na jugoistoku zemlje, blizu Crnog mora, dok zapadne zemlje optužuju Moskvu da priprema vojnu agresiju na Ukrajinu, prenosi Index.hr.

Niz zemalja pozvalo je svoje državljane da odmah napuste Ukrajinu, među njima SAD, Japan, Nizozemska i Velika Britanija, Južna Koreja, Latvija…

Obavještajne agencije: Putinu je glavni cilj Kijev

Zapadne obavještajne agencije sve više vjeruju da je Putin sada postavio dovoljno vojnika za pokušaj invazije. Ipak, i dalje vjeruju da nije donesena konačna odluka.

Prevladava uvjerenje da bi svaka vojna intervencija koju bi Putin naredio bila osmišljena kako bi se postigla promjena režima u Kijevu, piše Guardian.

To bi moglo dovesti do munjevitog napada, usmjerenog na opkoljavanje glavnog grada, s namjerom prisiljavanja na raspad vlade Volodimira Zelenskog i pokušaja instaliranja proruskog režima.

Britanski premijer Boris Johnson naglasio da bi svaka invazija predstavljala “veliku Putinovu pogrešnu procjenu jer će se Ukrajina boriti i jako oduprijeti”.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD Jake Sullivan proširio je svoju izjavu da bi Rusija mogla pokrenuti invaziju na Ukrajinu “u bilo kojem trenutku”. Rekao je da postoji “vrlo jasna mogućnost” da će Rusija djelovati vojno, ali nije mogao točno odrediti kada i kako.

“Ipak želim biti kristalno jasan. Ne kažemo da je odluka donesena – da je konačnu odluku donio predsjednik Putin”, rekao je.

Američki dužnosnici vjeruju da je Putin odlučio napasti Ukrajinu, a očekuje se da će operacija početi sljedeći tjedan, navodi PBS Newshour.

Izvješće PBS-a dolazi nekoliko sati nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da bi se ruska invazija mogla dogoditi u bilo kojem trenutku i da bi se mogla dogoditi tijekom Olimpijskih igara u Pekingu.

Međutim, američki dužnosnici još nisu javno potvrdili da očekuju da će se invazija dogoditi sljedeći tjedan, a Bijela kuća nije skinula tajnost s bilo kakvih obavještajnih podataka kojima bi potkrijepila tu tvrdnju.

Britanska vlada svojim građanima: Odmah napustite Ukrajinu

Britanska vlada savjetovala je državljane Ukrajine da napuste zemlju dok su komercijalna sredstva još dostupna, objavio je u petak Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, pišu Vijesti.ba.