Panika u Hrvatskoj: Hakovani podaci 100.000 korisnika telekom operatera

by nedim
| 10:50
0404 roming

Telekom “A1” u Hrvatskoj prijavio je Regulatornoj agenciji HAKOM da su hakovani lični podaci 100.000 korisnika.

Iz HAKOM-a su istakli da ovaj telekom ima obavezu da direktno obavijesti sve korisnike čiji su lični podaci potencijalno kompromitovani.

“`A1` navodi da je preliminarnom analizom podataka na navedenim linkovima utvrđeno da je riječ o oko 100.000 profila korisnika sa sljedećim korisničkim podacima – ime i prezime, adresa, OIB, MSISDN, tarifna opcija”, naveli su iz HAKOM-a.

“A1” je podnio krivičnu prijavu Policijskoj upravi zagrebačkoj i obavijestio Agenciju za zaštitu ličnih podataka, prenijeli su hrvatski mediji.

Iz HAKOM-a su istakli da iz prijave “A1” u Hrvatskoj proizlazi da je na nekoliko službenih imejl adresa taj telekom zaprimio imejl poruku od nepoznatog pošiljaoca koji navodi da je ovaj telekom bio žrtva hakerskog napada i da je u posjedu određene baze njihovih korisnika.

Glavni stručnjak u Odjeljenju za komunikacione usluge HAKOM-a Vesna Gašpar rekla je da HAKOM u ovom trenutku ne zna da li je “A1” Hrvatska preduzeo sve da bi zaštitio svoje korisnike.

Prema njenim riječima, dosad nije bilo ovakvih napada, osim jednog, ali se radilo o puno manjoj bazi zahvaćenih kompromitovanih ličnih podataka.

Telekom “A1” danas je objavio da su hakovani i kompromitovani lični podaci oko 10 odsto korisnika, te tvrdi da ponavljanje ovakvog incidenta nije moguće, kao i da to nije i neće uticati na pružanje usluga korisnicima i račune.

Iz “A1” su istakli da će obavijestiti sve korisnike koji su time zahvaćeni., prenose agencije.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.