Dok Dodik priča o “konsultacijama”, Vučić čelnicima EU potvrdio da je kraj blokade države BIH

by nedim
| 22:01
Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, oglasio se na Twitteru gdje je poručio kako je telefonski razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Važan poziv danas od strane predsjednika Srbije o povratku predstavnika RS u državne institucije i osiguranje njihove pune funkcionalnosti. Ova poruka odražava stav EU i mora se ubrzo desiti, u najboljem interesu građana BiH. To je također ključno za evropsku perspektivu BiH – naveo je Varhelyi na svom Twitter nalogu.

Iako je očigledno sve dogovoreno na relaciji Srbija – Mađarska, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik I dalje uvjerava javnost kako će o njegovom prijedlogu za vraćanje srpskih predstavnike u zajedničke institucije BiH razgovarati sa partnerima u vlasti, ali i sa opozicijom u RS.

– Naše odsustvo u odlučivanju u zajedničkim institucijama desilo se zbog zakona koji je nametnuo Valentin Incko i ono je u skladu sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske. Početkom februara vratićemo se u NSRS i razgovarati o ovoj temi – rekao je Dodik za RTS.