Europarlamentarka na protestima bh. dijaspore: Dodik se mora zaustaviti

by Tuzla Info
| 16:35

Protestu bosanskohercegovačke dijaspore u Briselu, kojim se podiže svjesnost o trenutnim dešavanjima i političkim tenzijama u BiH, obratila se zastupnica u Europskom parlamentu Tineke Strik, upozorivši da situacija podsjeća na onu iz 1990-ih i pozivajući Europsku uniju da slijedi primjer Sjedinjenih Američkih Država uvođenjem sankcija.

Strik je podsjetila na nedavnu posjetu BiH tokom koje je, kako je kazala, primijetila da se mnogi građani plaše novog rata.

“Dolazim iz Nizozemske i sjećam se jasno kako se vaša zemlja razarala nasiljem i retorikom, te kako je svijet bio paraliziran i posmatrao kako se dešava genocid. Građani BiH su vjerovali kako mogu vjerovati međunarodnoj zajednici”, istakla je obraćajući se mirnom protestu ispred središta EU institucija, dodavši kako je bilo bolno kada se ispostavilo da su bh. građani bili prepušteni sami sebi naspram ubojica.

“Ovo se ne smije nikad više dogoditi”, naglasila je europska parlamentarka, predstavnica Nizozemske, uz glasno odobravanje.

Istakla je kako se mnogi brinu zbog sličnosti trenutne situacije s onom tokom 1990-ih, kao i sličnosti retorike Milorada Dodika onoj iz 1990-ih.

“Nastoji podijeliti zemlju i podriva državne institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom”, upozorila je, prenosi N1.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.