Protest u Podgorici: Dodik mora biti zaustavljen, mir u BiH je ponovo ugrožen

by nedim
| 14:53

Grupa građana organizovala je protest ispred Delegacije Evropske unije u Podgorici poručujući da se dvije i po decenije po završetku rata u Bosni i Hercegovini ta zemlja ponovo nalazi pred neposrednom ratnom opasnošću.

– Ratni cili je ponovo isti: otcjepljenje dijela Bosne i Hercegovine i njegovo pripojenje Srbiji. Ideologija koju ta zemlja vodi u sukob je ponovo ista: velikosrpski nacionalizam. Tek su realizatori drugi: umjesto Karadžića i Mladića, tu je sada nastavljač njihovog zločinačkog projekta, Milorad Doodik. Inspirator operacije je ponovo isti: zvanični Beograd – rekao je Andrej Nikolaidis.

Istakao je koja je svrha dvije i po decenije angažovanja ,,zapadnih saveznika” na Balkanu ako je region ponovo ,,na ivici rata”.

– Čime će naši ,,zapadni saveznici” ovoga puta gasiti ratni požar kojem su oni dozvolili da se razbukta- rekao je on.

Kazao je da podržava BiH u kojoj nosilac suvereniteta neće biti nacije, nego građani.

– Milorad Dodik mora biti zaustavljen. Ideja o podjeli BiH među susjedima moraju biti ugušene.To nije samo pitanje mira na Balkanu, nego pitanje elementarne pravde i etičnosti- kazao je Nikolaidis, dodajući da je mir u BiH ponovo ugrožen je skandalozna i po EU i SAD teško optužujuća.

Ovaj govor, odnosno tekst, predat je Delegaciju EU, piše Pobjeda.me.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.