10 000 je reklo ”DA”: Šta su građani i građanke BiH potpisali na Dan žena?

by admin2
| 19:29
  •  
  •  
  •  
  •  

U samo jednom danu više od 10 000 građana i građanki Bosne i Hercegovine potpisali su  peticiju za ravnopravnost spolova, koja se može potpisati i ONLINE.

Peticija je dio kampanje ”Izbori se za ravnopravnost” čiji je fokus na društvenom i ekonomskom osnaživanju žena za budućnost Bosne i Hercegovine. Cilj kampanje je skupiti 100 000 potpisa peticije kojima će se podstaknuti donosioci odluka na punu implementaciju Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

Prvog dana kampanje, 60 mladih volontera i volonterki izašli su na ulice širom Bosne i Hercegovine sa porukom #JednakoVrijedimo, a građani i građanke su im sami prilazili pokazujući zainteresovanost za ovu inicijativu i dajući svoj potpis podrške.

‘Zaista smo zadovoljni dosadašnjim odzivom građana i građanki BiH na inicijativu ‘Izbori se za ravnopravnost’. Mnogi su stojali u redovima kako bi dali svoj potpis podrške svjesni toga da je upravo ravnopravnost put ka zdravom društvu.”- kazala je Azra Delmanović, koordinatorica projekta dodavši da će kampanja trajati stotinu dana te da uz aktivne mlade volontere i volonterke i savjesne građane i građanke cilj nije tako daleko.

Faris Šabić, volonter iz Bihaća kazao je da oduševljen odzivom u njegovom gradu jer su mještani pokazali da su ”spremni za promjene i da BiH treba više ovakvih inicijativa u koje se mogu uključiti svi jer samo tako ova država može napredovati.”

Kada je u pitanju Tuzla, volonterka Samira Salihović rekla je da su građani i građanke sami prilazili kako bi dali svoju podršku ovoj inicijativi te su pitali kako se  mogu dodatno uključiti i postati pokretači pozitivnih promjena.

Osim u ovim gradovima, potpisivanje peticije je organizovano u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Brčkom, Travniku, Zenici, Vitezu, Bijeljini, Kreševu, Kiseljaku, Doboju, Bugojnu, Busovači, Trebinju gdje će odvijati i narednih stotinu dana, a ukoliko volontere i volonterke ne vidite u vašem gradu, peticiju možete potpisati OVDJE.

Kampanju Izbori se za ravnopravnost sprovodi NVO Radio Kameleon-Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije u sklopu projekta ”Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine – saopštili  su organizatori.

(Tuzlanfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.