Klub Demokratske fronte u PFBiH podržao Projekat izgradnje Bloka 7

by admin2
| 14:25
  •  
  •  
  •  
  •  

Blok 7 TE Tuzla će biti višestruko ekološki prihvatljiviji od postojećih blokova koji su veliki zagađivači okoline i čije produženje rada ide na štetu građana  – stav je Kluba DF-a u u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

U saopštenju  za javnost naveli su da je ovaj Klub zastupnika  podržao kreditno zaduženje za Projekat izgradnje Bloka 7 – TE Tuzla, a razlozi su:

Blok 7 TE Tuzla dugoročna je investicija u održanje elektroenergetskog sektora Federacije BiH i energetske neovisnosti Bosne i Hercegovine što je, očito, nekima smetnja;

Blok 7 TE Tuzla će biti višestruko ekološki prihvatljiviji od postojećih blokova koji su veliki zagađivači okoline i čije produženje rada ide na štetu građana;

Vijeće za državne pomoći BiH je kao nadležna institucija dalo pozitivno mišljenje na osnovu pozitivnih propisa za spornu garanciju. Pored toga, BiH ovu garanciju, ako se usvoji, može upisati kao postojeću pomoć koja ne podliježe restrikcijama EU jer je data prije članstva u EU. Sve ovo je trebalo napraviti prije 7 godina, no poseban problem predstavlja nepostojanje mape državne pomoći BiH koja bi predstavljala dodatni pravni osnov za BiH u ovom slučaju.

Tačno je da do 2050. godine EU namjerava okončati korištenje uglja kao izvora energije, a neke članice i ranije, no radni vijek termoelektrana se nastavlja njihovom transformacijom na elektrane na pelet ili gas što primjerice Velika Britanija radi već nekoliko godina, a sve iz sredstava EU.

Korist izgradnje Bloka 7 TE Tuzla za BiH je nemjerljiva jer jedino termoelektrane i nuklearne elektrane omogućavaju održanje potrebnog napona u mreži dok svi ostali oblici proizvodnje energije predstavljaju samo dopunu u sistemu. BiH bez modernih termoelektrana u narednih 25 godina s mogućnošću prelaska na alternativna goriva će od izvoznika električne energije postati uvoznik i ovisnik o drugima.

Demokratska fronta se ovim stavom protivi onima koji imaju finansijski i politički interes da Bosnu i Hercegovinu dovedu u energetski podređen položaj, stoji u saopštenju.

(TI/Oslobodjenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.