SIPA: U akciji „ Zlatni karat“ uhapšeno 30 osoba

by admin2
| 11:27

U okviru operativne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 30 osoba, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više krivičnih djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Akcija je započeta jučer, a i danas se nastavljaju pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičene oosbe na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

U dosadašnjem toku akcije, pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koje se pretpostavlja da potiču iz krivičnih djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret. Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata u dalju nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija „Zlatni karat“ koja se realizuje po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rezultat je višemjesečnih operativnih i istražnih aktivnosti policijskih službenika SIPA-e,prenosi Fena.

Istraga se odnosi na krivična djela organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelima krijumčarenje, organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje novca, nedozvoljeno skladištenje robe, poreska utaja ili prevara i krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova, iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe se terete da su u saradnji s drugim osobama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra, saopćeno je iz SIPA-e.

SIPA se zahvaljuje Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.

(Tuzlainfo.ba)