Završen sastanak Putina i Bidena: SAD će odgovoriti u slučaju vojne eskalacije u Ukrajini

by nedim
| 20:22

Predsjednici SAD-a i Rusije, Joe Biden i Vladimir Putin, danas su održali sastanak putem videolinka, a razgovaralo se o aktuelnoj krizi na istoku Europe.

Fokus razgovora dvojice državnika bio je na rješavanju krize koja se odvija na granici između Rusije i Ukrajine.

Kako je, nakon razgovora, saopćeno iz Bijele kuće, američki predsjednik je izrazio zabrinutost zbog prisustva ruskih snaga koje okružuju Ukrajinu.

– Predsjednik Biden izrazio je duboku zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država i naših evropskih saveznika zbog prisustva ruskih snaga koje okružuju Ukrajinu i jasno stavio do znanja da će SAD i saveznici odgovoriti ekonomski i drugim mjerama u slučaju vojne eskalacije, ističu iz Bijele kuće.

Joe Biden je, također, pozvao na deeskalaciju sukoba na istoku Europe, te je izrazio punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

– Dva predsjednika zadužila su svoje timove da prate stanje, a SAD će to činiti u koordinaciji sa saveznicima i partnerima. Predsjednici su također razgovarali o američko-ruskom dijalogu o strateškoj stabilnosti kao i o pitanjima cyber sigurnosti. Također, razgovarano je i o zajedničkom djelovanju o regionalnim pitanjima kao što je Iran, saopćeno je iz Bijele kuće.