Pripremaju 220 obroka: Dječijoj kuhinji u Lukavcu ponestaje hrane

by nedim
| 7:38
  •  
  •  
  •  
  •  

Sudbina dječije kuhinje u Lukavcu, ukoliko kao posebna stavka ne bude uvrštena u rebalans budžeta za 2019. godinu, neće moći još dugo hraniti djecu, ali i teške socijalne slučajeve. Od decembra 2017 kada je kao prva kuhinja ove vrste u BiH otvorena da bi nahranila gladnu djecu, broj korisnika se više nego udvostručio, te umjesto početnih 80, danas dnevno serviraju 220 obroka.

Da bi preživjeli, zajedno sa korisnicima od općinske vlasti u Lukavcu su tražili 22.000 KM godišnje iz budžeta. Kako su nam rekli, ovaj novac bi koristili za plaćanje kirije, režija i kuhara, kao i drugih troškova, dok bi se za hranu i dalje sami snalazili.

– Ovdje se radi o ovih 220 ljudi koje hranimo. Ali, ne samo o njima nego i desetinama koje nam redovno dolaze, ali kojima ne možemo dati obrok, jer nemamo dovoljno hrane. Ukoliko se nešto ne promijeni, uskoro ćemo imati problema da nahranimo i ove, rekla je za Oslobođenje Selma Zukić iz Udruženja altruista Ruke prijateljstva, koje upravlja kuhinjom.

Općinsko vijeće je o uvrštavanju posebne stavke u rebalans budžeta trebalo raspravljati prije nekoliko dana, ali je zbog nedostataka u materijalu koji je dostavljen u proceduru, rasprava odgođena. Kako nam je kazao Ermin Jusufović, vijećnik SDA, interes vijećnika postoji, ali potrebno je proceduralno sve završiti.

– Mislimo da neće biti problema da se ovo uvrsti u budžet. Sigurno će neko ubrzo, ukoliko to ne dođe od načelnika, već predložiti amandman, nakon čega bi bio usvojen, jer postoji volja vijećnika, ističe Jusufović.

Do načelnika Lukavca Edina Delića nismo uspjeli doći, te nam nije poznato da li će rebalans budžeta sa ovom stavkom na narednoj sjednici OV-a predložiti on ili će dječija kuhinja u budžet biti uvrštena preko amandmana. Dotad, iz dječije kuhinje apeluju na sve dobre ljude da putem njihove stranice uarukeprijateljstva.blogger.ba i žiroračuna pomognu radu kuhinje.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.