Dobra vijest za freelancere: Parlament FBiH prihvatio Nacrt zakona o otpisu poreskih dugovanja

by admin2
| 19:26
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio Nacrt zakona o otpisu poreskih dugovanja fizičkih lica rezidenata FBiH koja su ostvarila prihode iz inostranstva, stižu i prve reakcije iz Udruženja „Freelance u BiH“ koje okuplja nekoliko stotina samostalnih djelatnika iz svih krajeva države.

 – Činjenica da je Parlament izglasao da ovaj naš prijedlog uđe u Nacrt zakona govori da još ima nade za freelancere koji samo žele da se cjelokupni proces oporezivanja sprovodi transparentnije te da se stvore bolji uslovi kako bi izmirivali svoje obaveze, ali i ostvarivali prava koja proizilaze iz njih. Iznimno nam je drago što imamo jednu veliku šansu da nešto promijenimo. Naporno smo radili na ovom svi zajedno i vjerujem da se trud isplatio. Nadamo se da će ova priča imati sretan završetak – kazala je Amra Serdarević, potpredsjednica UFUBIH.

Udruženje je svoj rad započelo prošle godine s ciljem da oko borbe za prava jednog dijela radne snage koja nema nikakva radnička prava okupi što više onih koji za život zarađuju pružajući različite usluge, najćešće korišteći kombinaciju kreativnih rješenja, tehnologiju i najveću svjetsku računarsku mrežu internet.

Predlagač zakona je zastupnik Irfan Čengić, koji je u obrazloženju prijedloga kazao da želi pomoći mladima koji su ostali u BiH i svakodnevno izvoze svoju pamet, a novac troše u BiH.

Otpisom ovih dugovanja se pomaže njima jer nisu bili u mogućnosti platiti te poreze zbog nepostojanja obrazaca, ali i Poreznoj upravi da napravi detaljnu evidenciju i počne blagovremenu naplatu poreza. Ovim putem želim dati javnu podršku i direktoru Porezne uprave FBiH u nastojanjima da poveća naplatu poreza po svim osnovama, rekao je Čengić.

Vjeruje da će u toku javne rasprave, Vlada FBiH, Poreska uprava FBiH i Udruženje freelancera zajednički doći do rješenja.

 (TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.