Odobren Nacrt zakona kojim se ujednačavaju prava na dječiji doplatak u FBiH

by nedim
| 20:07
  •  
  •  
  •  
  •  

Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom čiji je cilj ujednačavanje prava u FBiH na dječiji doplatak, kao i na naknadu nezaposlenim porodiljama. Nacrt je upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

Predlagač ovog zakona je Federalna vlada, a tokom zastupničke rasprave, i pojedinci koji u nekim odredbama vide mnoge nedostatke u odnosu na pozitivnu namjeru cjelokupnog zakona, kazali su da treba podržati Nacrt kako bi u daljnjoj proceduri mogli predložiti popravke rješenja u njemu kojima sad nisu zadovoljni – prenosi Fena.

Prema obrazloženju Vlade, podrška porodicama s djecom, u smislu ovog zakona, podrazumijeva podršku kroz materijalna davanja, s ciljem pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i u njihovom osposobljavanju za samostalan život i rad.

Ova podrška ima za cilj da se svoj djeci osiguraju približno jednaki materijalni uslovi za zdrav i pravilan psihofizički razvoj u porodici.

Ovim zakonom utvrđena su prava koja ostvaruje porodica s djecom, ko može biti nosilac prava i osnovica za obračun prava. Podrška porodici s djecom pruža se kroz ostvarivanje prava na dječiji dodatak i prava na novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu.

U obrazloženju je navedeno i da ova dva prava treba da budu uređena na federalnom nivou kako bi u Federaciji BiH bio osiguran minimum osnovnih prava iz oblasti zaštite porodice s djecom.

Ovakvim zakonodavnim rješenjem bili bi fiskalno rasterećeni kantonalni budžeti, što bi omogućilo osiguranje sredstava za finansiranje ostalih prava iz oblasti socijalne i dječije zaštite, obrazloženo je iz Vlade.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.